MENU
klinika

Endorfina

Cilat janë proteinat që nxisin ndjenja pozitive?

21.11.2018 - 15:30

Endorfinat janë kimikate të prodhuara nga trupi që ndihmojnë në zvogëlimin e dhimbjes dhe shkaktojnë ndjenja pozitive. Ato janë proteina që prodhohen nga sistemi nervor qendror dhe gjëndra e hipofizës.

Termi “endorfine” nënkupton një aktivitet farmakologjik në krahasim me një formulim specifik kimik.
Endorfina është një kombinim i fjalëve “endogenou” (prodhuar brenda trupit).

Endorfinat prodhohen gjatë periudhave të stërvitjes së fuqishme, stresit emocional, dhimbjes dhe kënaqësive të ndryshme.

Endorfinat ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes dhe nxitjen e ndjenjave të kënaqësisë ose euforisë. Ata luajnë një rol të rëndësishëm në disa reflekse, i cili përfshin aktivitete të tilla si të ushqyerit, pirja, seksi  etj.

Njerëzit me dhimbje kronike , duke përfshirë fibromialgjinë dhe sindromën e lodhjes kronike, kanë nivele të endorfinave më të ulëta se norma, sipas hulumtuesve.

Barnat për dhimbjet e forta dhe kronike që përshkruhen nga mjeku, janë: oxycodone, morfinë dhe kodeine duke imituar endorfinën natyrore.

Endorfina dhe ushtrimet

Trupi prodhon endorfinë në përgjigje të stërvitjes së fortë fizike. Endorfina mund të luajë një rol në ndjenjat e euforisë, që zgjasin pas periudhave të stërvitjes.

Lirimi i endorfinës ndryshon nga personi në person, që do të thotë se e njëjta stërvitje nuk prodhon të njëjtën sasi endorfinash për të gjithë.

Studimet sugjerojnë se stërvitja ndihmon në përmirësimin e gjendjes shpirtërore dhe madje mund të ndihmojë në trajtimin e depresionit.

Megjithatë, është e paqartë nëse endorfinat ose ndonjë proces tjetër në trurin ose trupin tonë janë përgjegjëse për efektet e nxitjes së humorit.

Endorfina dhe varësia

Disa shkencëtarë dhe shumë mjekë kanë dalë në konkluzionin se endorfinat mund të krijojnë varësi. Varësia mund të ndodhë nëse njërëzit e marrin shtesë nëpërmjet tabletave ose kur tejkalohen ushtrimet fizike.

Nëse endorfina mungon nga tërheqja e menjëhershme e ushtrimeve fizike, apo për një arsye tjetër mund të shfaqen këto simptoma : ndjenja e depresionit, shqetësime, nuk ndiheni në humorin e duhur etj.