MENU
klinika

Aminoacidet...

Doni të dini ku e merr trupi juaj energjinë?

13.11.2018 - 17:29

Aminoacidet janë komponimet që kombinohen për të formuar proteina.

Aminoacidet mund të merren në sasi të mjaftueshme duke ngrënë ushqime të pasura me to. Natyrisht që gjenden në trupin tonë dhe janë të nevojshme për prodhimin e enzimave, si dhe disa hormoneve dhe neurotransmetuesve.

Mund të merren aminoacide përmes ushqimeve duke rritur dhe riparuar indet e trupit. Aminoacidet japin burim energjie dhe kryejnë funksione të tjera trupore.

Aminoacidet mund të vendosen në tre grupe të ndryshme:
Aminoacidet jo thelbësore: Këto prodhohen natyrshëm nga trupi juaj dhe nuk kanë të bëjnë fare me ushqimin që hani.

Në vijim janë shembuj të aminoacideve jo thelbësore:

• Alanine;

• Asparagine;

• Acidi aspartik;

• Acid glutamik.

Aminoacidet esenciale: Këto nuk mund të prodhohen nga trupi, por duhet të vijnë edhe nga ushqimi që hani.
Nëse nuk hani ushqime që përmbajnë aminoacide thelbësore, trupi juaj nuk do t’i ketë ato.

Në vijim janë aminoacidet esenciale:

• Histidine;

• Isoleucine;

• Leucin;

• Lysine;

• Methionine;

• Fenilalanine;

• Threonine;

• Triptofanit;

• Valine.

Nuk është e nevojshme për të marrë aminoacide esenciale në çdo vakt.
Ushqime si: mishi, qumështi, peshku dhe vezët sigurojnë aminoacide esenciale.
Ushqimet me bazë bimore të tilla, si: soja, fasulja, arra dhe drithërat gjithashtu përmbajnë aminoacide esenciale.

Gjatë viteve, ka pasur polemika nëse dietat vegjetarianë mund të sigurojnë sasi të mjaftueshme të aminoacideve esenciale. Shumë ekspertë besojnë se ndërsa mund të jetë më e vështirë për vegjetarianët të mbajnë një konsum të mjaftueshëm.

Aminoacide të kushtëzuara: Këto zakonisht nuk janë thelbësore për jetën e përditshme, por janë të rëndësishme kur jeni të sëmurë, të plagosur ose të stresuar.

Aminoacidet e kushtëzuara përfshijnë:

Arginine;

• Cisteinë;

• Glutamine;

• Tyrosine;

• Glycine;

• Ornithine;

• Proline;

• Serine.

Kur jeni i sëmurë ose plagoseni, trupi juaj mund të mos jetë në gjendje të prodhojë aminoacide të mjaftueshme të kushtëzuara dhe mund t’ju duhet t’i jepni trupit tuaj atë që i nevojitet përmes dietës ose shtesave ushqyese.

A mund të jenë të dëmshme aminoacidet?

Kur trupi juaj ka shumë aminoacide, mund të ndodhin efektet e mëposhtme:

• Çrregullime gastrointestinale;

• Dhimbje barku;

• Diarre;

• Presion i gjakut;

• Nevoja për veshkat tuaja për të punuar më shumë për të mbajtur ekuilibrin.

Shumica e dietave sigurojnë sasi të sigurta të aminoacideve, megjithatë, flisni me mjekun tuaj nëse planifikoni të ndiqni një dietë që është shumë e lartë në proteina ose një që përfshin shtesa të aminoacideve për çfarëdo arsye, përfshirë edhe për të mbështetur stërvitjen intensive sportive.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN