MENU

Për të mirën tuaj!

Jeni të stresuar? Lexojeni këtë dhe do ndiheni ndryshe!

08.11.2018 - 13:45

Sipas Akademisë Amerikane të Mjekëve Familjarë (AAFP), stresi është një shprehje e instinktit natyror të trupit për të mbrojtur veten. Ndërsa reagimi ndaj stresit mund të na paralajmërojë për rrezik të menjëhershëm.

Stresi i zgjatur mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj fizik dhe emocional.

Si ndikon stresi në mendjen dhe trupin e gruas?

Burrat dhe gratë mund të reagojnë në mënyra të ngjashme në shumë situata stresuese, por natyrisht kjo mund të ketë ndonjë ndryshim.

Ndërsa mekanizmat e saktë nuk janë të qarta dhe gjetjet janë kontradiktore, disa studime tregojnë se dallimet në tru dhe trup mund t’i bëjnë gratë fizikisht dhe emocionalisht më të ndjeshme ndaj llojeve të caktuara të stresit.

“Gratë kanë tendencë të reagojnë ndaj stresit ndryshe nga burrat,” thotë Dr. Rosch. Në hulumtimet e mëparshme, psikologët e kanë quajtur këtë “përgjigje të prirur dhe miqësore”.

Për përgjigjen e “prirjes dhe miqësimit”, disa studiues mendojnë, se mund të ndërmjetësohen nga oksitocina, një hormon antistres i prodhuar te gratë gjatë lindjes, ushqyerjes me gji dhe në të dyja gjinitë gjatë orgazmës dhe momenteve të tjera të lidhjes njerëzore.

Ky hormon mund t’i ndihmojë gratë më shumë se burrat, sipas Rosch. Studimet kanë treguar se përqafimet e shpeshta nga një partner mund të rrisin nivelet e oksitocinës  dhe nivelet më të ulëta të presionit të gjakut te gratë.

Hulumtimet kanë zbuluar gjithashtu se gratë që kanë një kontakt pozitiv me një partner para një situate stresuese tregojnë nivele më të ulëta të kortizolit të hormoneve të stresit dhe shkallës më të ulët të zemrës.

Si ndikon stresin në shëndetin e një gruaje?

Sfidat e veçanta me të cilat ballafaqohen gratë në shtëpi, në shoqëri dhe në punë mund të rrisin nivelin e stresit.

“Stresi juaj mund të ndryshojë, por nëse keni stres me punën, në familje, kjo e përkeqëson situatën”, thotë Lori Heim, MD, president i mëparshëm dhe kryetar i Akademisë Amerikane të Mjekëve Familjarë dhe një mjek në spitalin Memorial Scotland në Laurinburg, Karolina e Veriut.

“Te gratë, e shoh këtë në ndryshimet menstruale. Rritja e madhe e stresit ndikon papritmas në humbjen e flokëve ose në parregullsinë menstruale. ” Sipas Qendrës Kombëtare të Informacionit të Shëndetit të Grave, efektet e stresit në shëndetin fizik dhe emocional të femrave mund të shkojnë nga dhimbjet e kokës në probleme stomaku dhe dhimbje kurrizi.

Stresi mund të bëjë që të mos keni dëshirë të ushqeheni. Problemet e zakonshme të stomakut të lidhura me stresin përfshijnë dhimbje, përzierje, urth dhe sipas një studimi të publikuar në nëntor 2017 në revistën Frontiers in System Neuroscience – sindromi i zorrëve nervoz (IBS), i cili prek më shumë gratë sesa meshkujt.

Varësisht se si reagoni, këto mund të çojnë në humbje peshe ose në shtim në peshë.
Problemet e gjumit janë më evidente te gratë, në rastet e gjendjeve stresuese, gjithashtu stresi mund të ndikojë edhe në lëkurën tuaj.

Vështirësia përqendrimit ka përgjegjës stresin. Kjo gjë bën mos jeni efektiv në përgjegjësitë tuaja në shtëpi ose në punë dhe kjo mund të komplikojë problemet tuaja.

Stresi mund të ndikojë negativisht në të gjithë sistemin kardiovaskular dhe por nuk shkakton drejtpërdrejt presion të lartë të gjakut, goditje në tru dhe sulm në zemër, megjithatë, ai patjetër mund të kontribuojë për ta.

Një nga reagimet më të komplikuara fizike ndaj stresit është aftësia e pakësuar e trupit tuaj për të luftuar sëmundjet, pra imunitet i dobët.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN