MENU
klinika

Melanoma

Kanceri i lëkurës nuk shfaqet vetëm në sipërfaqe!

11.11.2018 - 17:41

Melanoma është forma më e rrezikshme e kancerit të lëkurës. Është kanceri i pestë më i zakonshëm i përgjithshëm, pas kancerit të gjirit, mushkërive, prostatës dhe kancerit kolorektal.

Melanoma më shumë shkaktohet nga ekspozimi ndaj rrezet ultravjollcë (UV). Ekspozimi ndaj rrezeve UV, qoftë nga dielli, llambat e diellit, dëmton ADN-në e gjeneve që kontrollojnë rritjen e qelizave të lëkurës.

Këto gjene të dëmtuara (mutacionet) instruktojnë qelizat të shumëfishohen me shpejtësi dhe formojnë tumore malinje. Melanoma shpesh duket sikur është një nishan.

Zakonisht është e zezë apo ngjyrë kafe, por gjithashtu mund të jetë afërsisht në ngjyrë të lëkurës, ngjyrë vjollcë, blu, të kuqe, rozë ose të bardhë.

Nëse melanoma diagnostikohet herët, është pothuajse gjithmonë e shërueshme. Nëse melanoma nuk diagnostikohet mund të përhapet në pjesë të tjera të trupit, duke u bërë më e vështirë për t’u trajtuar, me një rrezik më të lartë vdekjeje.

Ekzistojnë tri kategori kryesore të qelizave në shtresën më të lartë të lëkurës, të njohur si epidermë:

• Qelizat squamous janë qelizat e sheshta në sipërfaqen e lëkurës. Kur ata konsumohen, trupi i zëvendëson ato.

• Qelizat bazale janë të vendosura vetëm nën qelizat squamous. Ato ndahen vazhdimisht, duke krijuar qeliza të reja squamous për të zëvendësuar ato të vjetra që shpërthejnë.

• Melanocitet, në fund të epidermës, prodhojnë një pigment të quajtur melanin që mbron shtresat më të thella të lëkurës nga dielli. Këto qeliza krijojnë moles, të cilat zakonisht janë të padëmshme, por ndonjëherë mund të bëhen kancerogjene.

Kanceri qelizor me squamous dhe kanceri basal-qelizor janë shumë më të zakonshme se melanoma. Në fakt, ato janë më të zakonshme se çdo lloj tjetër kanceri kudo në trup.

Por melanoma është më e rrezikshme se llojet e tjera të kancerit të lëkurës, sepse ka më shumë gjasa të përhapet. Metastazat e melanomës mund të jetë fatale.

Sa e zakonshme është Melanoma?

Melanoma është më e zakonshme tek njerëzit me lëkurë të bardhë, rreziku i jetës është 2,6 për qind, kundrejt 0,1 për qind (1 në 1,000) për zezakët dhe 0,58 për qind (1 në 172) për hispanikët.

Shkalla e melanomës është rritur 30 vitet e fundit. Edhe në dekadën e fundit numri i rasteve të reja është rritur. Normat tani po rriten me rreth 1.5 për qind në vit.

Melanoma është një nga kanceret më të zakonshme tek të rinjtë, por edhe te gratë me moshë mesatare 63 vjeç. Më shumë se 9,000 amerikanë vdesin nga melanoma çdo vit.

Melanomat që nuk janë në lëkurë

Melanomat mund të zhvillohen në çdo pjesë të trupit me melanocitet. Melanoma gjithashtu mund të zhvillohet në sy. Rreth 2,000 raste të reja të melanomës okulare diagnostikohen në Shtetet e Bashkuara çdo vit.

Melanoma mukozale, e cila është gjithashtu e rrallë, mund të ndodhë në çdo membranë mukoze, duke përfshirë pasazhet e hundës, fytin, vaginën, anusin ose gojën. Ajo përbën rreth 1 përqind të të gjitha rasteve të melanomave.

Trajtimi i Melanomës

Melanoma e diagnostikuar herët mund të trajtohet me kirurgji. Me pacientin nën anestezi lokale, realizon ndërhyrjen kirurgjikale. Nëse qelizat e melanomës janë përhapur në nyjet limfatike ose në pjesë të largëta të trupit, vetëm operacioni nuk mjafton.

Përveç heqjes së tumoreve dhe nyjave limfatike, ekipi mjekësor do të vendosë trajtime specifike. Imunoterapia, e cila stimulon sistemin e imunitetit të trupit për të shkatërruar qelizat e kancerit, është shfaqur në vitet e fundit si një trajtim i fuqishëm për melanoma metastatike.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Jetoni shëndetshëm!

Ushqimet që luftojnë kancerin!