MENU
klinika

Diagnoza dhe trajtimi

Keni dëgjuar për sëmundjen e labirintit?

20.11.2018 - 20:37

Labirintiti është një çrregullim që mund të shkaktohet nga një infeksion që ndez veshin e brendshëm (labirintin) dhe nervat që lidhin veshin e brendshëm me trurin.

Është ndryshe nga një infeksion i veshit të mesëm, i cili është një infeksion bakterial i zakonshëm te fëmijët.
Labirintiti ka shumë emra, neuritis vestibular, neuronitis vestibular, dhe neurolabyrinthitis. Termi labirint përdoret kur ndodh humbja e dëgjimit.

Shpërthimet e Labirintit mund të shfaqen te shumë njerëz me simptoma të ngjashme.

Shkaqet e Labirintit:

• Labirinti zakonisht shkaktohet nga një virus dhe herë pas here nga bakteret;

• Infeksion viral i veshit të brendshëm, stomakut ose traktit respirator;

• Infeksioni i virusit Herpes, i cili gjithashtu shkakton plagë të ftohtë;

• Bakteret, të tilla si ajo që shkakton sëmundjen Lyme.

Simptomat e Labirintit

Simptomat shkojnë nga më të lehtat te më të rëndat dhe zakonisht vijnë papritur. Simptomat gradualisht zhduken gjatë disa javëve edhe pse marramendja mund të bëhet kronike. Nëse nuk trajtohet menjëherë, humbja e dëgjimit mund të jetë e përhershme.

Shumë njerëz kanë vështirësi të përshkruajnë simptomat e tyre, sepse thjesht nuk ndjehen mirë dhe mund të kenë probleme të përqendrohen ose të fokusojnë sytë.

Meqenëse veshi i brendshëm është përgjegjës për ekuilibrin, një infeksion mund t’ju shkaktojë papritur tronditje dhe marramendje ose të ndjeheni sikur gjithçka po rrotullohet (vertigo). Marramendja mund të shkaktojë të përziera dhe të vjella.

Simptomat e veshit përfshijnë: tringëllimë në veshët ose humbja e dëgjimit në veshin e prekur.

Faktorët e rrezikut të Labirintit janë:

• Pirja e tepërt e alkoolit;

• Pirja e duhani;

• Stresi;

• Lodhja;

• Alergjia;

• Sëmundjet virale, infeksioni respirator ose infeksioni i veshëve;

• Marrja e barnave të caktuara, siç është aspirina.

Diagnoza e Labirintit

Nuk ka një provë specifike për labirintin, kështu që doktori juaj do të diagnostikojë çrregullimin duke eliminuar problemet e tjera shëndetësore me simptoma të ngjashme, siç është sindroma i Menieres.

Testet e mëposhtme përjashtojnë problemet e tjera:

• Elektroencefalogram (EEG);

• Electronystagmography;

• Stimulimi kalorik në të cilin veshi i brendshëm është ngrohur dhe ftohur me ajër ose ujë për të testuar reflekset e syve;

• Tomografia kompjuterike (CT skaner i kokës suaj);

• Testet e dëgjimit;

• Rezonancë magnetike (MRI) të kokës suaj.

Trajtimi i Labirintit

Labirinti zakonisht largohet vetë brenda pak javësh, por mund të zgjasë me muaj. Trajtimi mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave dhe në parandalimin e ndërlikimeve.

Mjeku mund të përshkruajë medikamentet e mëposhtme, në varësi të simptomave tuaja:

• Antihistamina;

• Barna për të ndaluar të përzierat dhe të vjellat;

• Barna për lehtësimin e marramendjes;

• Barna antivirale.

Vetëkujdesja për Labirintit

Në vijim disa këshilla si të menaxhoni marramendjen:

• Qëndroni disa ditë pushim;

• Shmangni lëvizjet e papritura ose ndryshimet e menjëhershme të pozicionit;

• Rifilloni aktivitetin gradualisht;

• Shmangni ndriçimin e tepërt, TV dhe leximin gjatë sulmeve.

Komplikimet e Labirintit

Me trajtimin e duhur, gjendja juaj nuk do të shkaktojë dëme të përhershme. Megjithatë, humbja e dëgjimit të përhershëm edhe mund të ndodhë.

Komplikime të tjera përfshijnë:

• Dëmtime të përhershme në sistemin vestibular të veshit;

• Marramendje kronike kur ndryshoni pozicionin;

• Lëvizjet jonormale të lëngut të veshit të brendshëm.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN