MENU

Bëni kujdes!

Keni ethe apo kollë? Rrezikoheni nga virusi…

16.11.2018 - 13:29

Fruthi është një sëmundje shumë ngjitëse dhe potencialisht serioze e shkaktuar nga një virus dhe përhapet lehtësisht midis njerëzve që nuk janë vaksinuar.

Virusi shkakton një numër të simptomave të fruthit, më së shumti:

• Ethe;

• Kollë;

• Sytë të skuqur;

• Pika të bardha në gojë.

Ajo gjithashtu mund të çojë në komplikime serioze, duke përfshirë pneumoni, diarre dhe encefalit (inflamacion i trurit). Fruthi është i njohur edhe si rubulë, e cila nuk është e njëjta gjë si rubeola (ndonjëherë i quajtur fruthit gjerman ose fruthi tre-ditor).

Rubeola është një sëmundje e ndryshme nga viruset që shkakton simptoma të ngjashme, duke përfshirë skuqjen.

Prevalenca e foshnjave

Në vitin 1963, vaksina e fruthit reduktoi në masë të madhe normat e infeksionit. Vaksina është e kombinuar me vaksinat e shytave për të formuar një vaksinë të kombinuar, e cila quhet MMR.

Vaksina kundër fruthit mund të kombinohet edhe me vaksinat e shytave, rubeolës dhe varicelave për të formuar MMRV.

Në mbarë botën, fruthi është ende një nga shkaqet kryesore të vdekjes së fëmijërivë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Në vitin 2013, 145,700 njerëz vdiqën nga sëmundja dhe shumica e tyre ishin fëmijë nën 5 vjeç. Kjo normë është poshtë nga rreth 544,200 njerëz të vdekur nga fruthi në vitin 2000 dhe 2,6 milion njerëz që vdiqën çdo vit para vitit 1980, kur vaksinimi u bë më i përhapur.

Shkaku i fruthit

Fruthi shkaktohet nga virusi i fruthit, i cili është anëtar i gjinisë Morbillivirus në familjen e virusit Paramyxoviridae. Gjinia Morbillivirus gjithashtu përfshin viruse të tjera.

Kur virusi i fruthit hyn në trup, fillimisht infekton makrofagët (një lloj qelize të bardhë të gjakut) në qeskat e ajrit në mushkëri dhe qelizat dendritike (një lloj tjetër i qelizës së sistemit imunitar) në rrugët e frymëmarrjes bronkiale, sipas raportit të vitit 2012 në revistën Current Opinion në virologji.

Virusi infekton dhe përsëritet me shpejtësi në indet bronkiale të lidhura me sistemin limfatik, pjesë e sistemeve të qarkullimit dhe të imunitetit që është përgjegjës për bërjen dhe transportimin e limfës, një lëng që përmban qelizat e bardha të gjakut që luftojnë infeksionet.

Virusi i fruthit përhapet në organe të tjera dhe pjesë të trupit nëpërmjet limfociteve të infektuara (një nëntip i qelizave të bardha të gjakut, që përfshin qelizat T dhe qelizat B) që lëvizin përmes sistemit limfatik. 

Në mënyrë të veçantë, virusi infekton qelizat epiteliale, një lloj i qelizës mbrojtëse, që mbulon zgavrat e brendshme dhe sipërfaqen e jashtme të trupit.

Përhapja e fruthit

Ju rrezikoni të merrni fruthin nëse nuk jeni vaksinuar, jeni vaksinuar, por nuk keni zhvilluar imunitet ndaj virusit ose udhëtoni në vendet e pazhvilluara me nivele të ulëta të vaksinimeve të fruthit, sipas OBSH.

Fruthi është më së shpeshti i përhapur përmes kollitjes dhe teshtimit dhe mund të mbijetojë në një sipërfaqe ose në një hapësirë ajrore ku një person i infektuar kollitet ose teshtitur deri në dy orë, sipas CDC.

Ju mund të merrni fruthin nëse merrni frymë në ajër të kontaminuar ose prekni në një sipërfaqe të infektuar. Ju mund ta kaloni virusin tek dikush tjetër katër ditë para dhe pas shfaqjes së një skuqjeje.

Fruthi është shumë ngjitës, aq shumë sa që 90 për qind e njerëzve që janë pranë një personi të infektuar dhe jo të imunizuar ndaj virusit do ta marrin sëmundjen menjëherë, sipas CDC.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mund të bëhet sëmundje serioze

Fruthi/ ISHP: Vaksinoni fëmijët