MENU
klinika

Lipoma

Keni parë një gungë në lëkurën tuaj?

12.11.2018 - 13:56

Lipoma është një nyjë e indit yndyror nën lëkurën tuaj, është ndoshta i padëmshëm, por duhet të kontrollohet.

Kjo lipomë është një grumbull i indeve yndyrore midis lëkurës suaj dhe muskujve bazë. Një lipoma është zakonisht pa dhimbje, të padëmshme dhe jo kanceroze. Ju mund të jeni në gjendje ta prekni dhe ta lëvizni me dorë të lirë.

Lipomat priren të rriten ngadalë, gjatë muajve apo edhe viteve. Edhe pse lipoma rrallë mund të bëhet e madhe sa 8 inç, shumica qëndrojnë më të vogla se 2 inç.

Një lipoma është tumori më i zakonshëm i indeve të buta tek të rriturit, që ndodh në një në çdo 1.000 njerëz. Ajo mund të zhvillohet në njerëz të çdo moshe, madje edhe tek të sapolindurit, por zakonisht shfaqet tek të rriturit mes moshave 40 dhe 60 vjeç.

Lipomat janë më pak të zakonshme tek meshkujt sesa te gratë dhe rreth 20% e njerëzve që kanë një lipoma zhvillojnë një tjetër.

Ku zhvillohet një lipomë?

Një lipomë mund të rritet kudo në trup, por më shpesh ndodh nën lëkurën e këtyre zonave:

• Supe;

• Krahë;

• Sqetull;

• Shpatulla;

• Kofshët e sipërme.

Ajo gjithashtu mund të zhvillohet në një muskul, qafë, një organ ose thellë brenda një kofshë.

Faktorët gjenetikë mund të luajnë një rol në zhvillimin e lipomave. Disa nga kushtet gjenetike mund të shkaktojnë që një person të ketë një ose më shumë lipoma, duke përfshirë:

• Sindromi Gardner (një gjendje që shkakton tumore beninje);

• Adipozë dolorosa (një gjendje e shënuar nga rritja e lipomave);

• Lipomatoza familjare e shumëfishtë (një gjendje e trashëguar që shkakton lipoma të shumta);

• Madelung sëmundje (një gjendje e rrallë e shënuar nga lipoma formuar rreth trupit);

• Sindromi Cowden (i cili karakterizohet nga tumore beninje dhe madhësia e kokës).

A janë Lipomas kanceroze?

Një lipomë është zakonisht i padëmshëm dhe pa dhimbje, pra shumica e lipomave nuk janë kanceroze. Megjithatë, në raste të rralla, një lipoma mund të bëhet një liposarkomë, një kancer i qelizave yndyrore.

Diagnoza e lipomave

Mjeku juaj mund të kryejë një ose të gjitha egzaminimet e mëposhtme për të përcaktuar nëse është një lipomë ose diçka tjetër:

• Test fizik;

• Heqja e mostrës së indeve (një biopsi) për ekzaminimin mikroskopik;

• Testet e imazhit, të tilla si ultratinguj, MRI ose CT.

Trajtimi i lipomës

Një lipomë zakonisht nuk duhet të trajtohet nëse nuk ju shqetëson. Megjithatë, mjeku juaj do të rekomandojë caktimin e kontrolleve periodike për të vënë në dukje nëse tumori po rritet ose ndryshon në ndonjë mënyrë tjetër.

Nëse një lipomë mund të bëhet e dhimbshme dhe mjaft e madhe ose ajo mund të përmbajë shumë enë të gjakut, doktori juaj mund të sugjerojë që lipoma të hiqet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN