MENU
klinika

Blefaroplastika

Keni qepalla të rënë? Ka një zgjidhje!

16.11.2018 - 16:45

Blefaroplastika është një operacion për të riparuar qepallat e ulura.

Kirurgjia e qepallave mund të bëhet për arsye kozmetike ose për të përmirësuar pamjen. Ajo përfshin heqjen e tepërt të lëkurës, yndyrës dhe muskujve.

Blefaroplastika kryhet zakonisht si një procedurë kozmetike për të zvogëluar shenjat e plakjes. Gjithashtu mund të jetë e nevojshme kur rënia e qepallave ndikon në pamjen e një personi (e njohur si ptosis). Disa njerëz përjetojnë rezultate të përhershme nga blefaroplastika, ndërsa të tjerët kanë problem të përsëritur.

Procedura Blefaroplastike

Blefaroplastika kryhet zakonisht nga një kirurg plastik si një procedurë ambulatore. Zakonisht zgjat më pak se dy orë. Mjeku pastaj do të bëjë ndërhyrje të vogla në rrudhat ose qepallat tuaj dhe për të hequr lëkurën e rënë dhe yndyrën shtesë, si dhe të forcojë muskujt e qepallave.

Mjeku mund të fotografojë qepallat para ndërhyrjes kirurgjikale për të bërë krahasimin me imazhet pas operacionit.

Flisni me mjeku nëse keni këto probleme:

• Glaukomë;

• Sy të thatë;

• Alergji;

• Diabet;

• Probleme të qarkullimit;

• Tiroide;

• Operacione të mëparshme;

• Gjithashtu, tregoni mjekut tuaj për të gjitha barnat që merrni.

Ju mund t’ju kërkohet të ndaloni përdorimin e barnave të tillë si: Ibuprofen, Naproxen, Aspirinë ose barna të tjera dy javë përpara procedurës suaj. Gjithashtu duhet të ndaloni pirjen e duhanit disa javë para operacionit.

Pas Blefaroplastikës

Zakonisht mund të shkosh në shtëpi në të njëjtën ditë si operacioni, duke ju shoqëruar dikush. Ju mund të përjetoni disa nga efektet anësore të përkohshme pas operacionit:

• Sy të përlotur;

• Ndjeshmëri ndaj dritës;

• Pamje të paqartë ose e dyfishtë;

• Dhimbje;

• Ënjtje.

Ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj për kujdesen që duhet të tregoni për qepallat pas ndërhyrjes kirurgjikale. Shmangni lodhjen fizike për disa ditë dhe duhet të mbani syze dielli për të mbrojtur qepallat tuaja.

Përdorni kompresa të ftohta për të zvogëluar ënjtjen. Nëse zakonisht keni mbajtur lente kontakti, nuk duhet t’i vini për rreth dy javë pas operacionit.

Rreziqet potenciale të blefaroplastikës përfshijnë:

• Dëmtimi i syve;

• Humbja e vizionit;

• Vështirësi në mbylljen e syve gjatë gjumit;

• Vizioni i dyfishtë ose i paqartë;

• Shërim i ngadaltë;

• Gjakderdhje;

• Infeksion.