MENU
klinika

Kujdes!

Kërcënuese për jetën tuaj!

10.11.2018 - 17:30

Niveli i tepërt i kaliumit në gjak mund të jenë kërcënuese për jetën. Hiperkalemia është një term mjekësor që do të pasur sasi e tepërt e kaliumit në gjak.

Ne të gjithë kemi nevojë për kalium në trupin tonë për qelizat nervore dhe të muskujve, duke përfshirë edhe zemrën tonë, për të funksionuar siç duhet. Por nivelet e larta të kaliumit mund të jenë kërcënuese për jetën dhe kërkojnë vëmendje të menjëhershme mjekësore.

Niveli normal i kaliumit të gjakut është 3.6 deri në 5.2 milimetra për litër (mmol / L). Nëse niveli juaj është më i lartë se 7.0 mmol / L, ju mund të keni hiperkalemi.

Rezultati i lartë i kaliumit në gjak për një herë të vetme nuk do të thotë që ju keni hiperkalemi. Një nivel artificialisht i lartë mund të shfaqet në analiza dhe qelizat e gjakut krijojnë këputjen e mostrës, në këtë mënyrë mund të rrjedhë kaliumi në mostër. Përsëritja e analizave mund të japë rezultatin e saktë.

Shkaqet e hiperkalemisë

Hiperkalemia ndodh kur veshkat tuaja nuk mund të nxjerrin kalium ose kur ato nuk mund ta lëvizin siç duhet kaliumin nga qarkullimi i gjakut në qelizat e trupit ose kur ndodh një kombinim i të dyjave.

Hiperkalemia shpesh shkaktohet nga veshkat tuaja në këto mënyra:

Mosfunksionimi akut i veshkave: Kjo ndodh kur veshkat tuaja nuk bëjnë filtrimin e duhur.

Sëmundja kronike e veshkave: Kjo gjendje i referohet humbjes së funksionit të veshkës me kalimin e kohës. Ndërsa sëmundja përparon, lëngu, elektrolitet (disa minerale) dhe mbetje të tjera mund të krijohen në trupin tuaj.

Edhe këto mund të shkaktojnë hiperkalemi:

• Sëmundja e Addisonit (një çrregullim që ndodh kur trupi juaj prodhon sasi të pamjaftueshme të hormoneve të caktuara);

• Alkoolizmi;

• Përdorimi i drogës;

• Angiotension konvertues enzimë (ACE) frenuesit;

• Bllokuesit e receptorit të angiotenzinës (është një hormon peptid që shkakton një rritje të presionit të gjakut);

• Dëmtime ose djegie që shkaktojnë shkatërrimin e qelizave të kuqe të gjakut;

• Marrje e tepërt e shtesave të kaliumit;

• Lloji i diabetit.

Simptomat e Hiperkalemia

Hiperkalemia zakonisht nuk gjendet në bazë të simptomave. Ajo tenton të gjendet përmes analizave të gjakut që mjeku ju ka rekomanduar për të diagnostikuar një gjendje që ju mund të keni, ose për të monitoruar medikamentet që merrni.

Megjithatë, hiperkalemia mund të shkaktojë disa nga simptomat e mëposhtme:

• Të përziera;

• Të vjella;

• Dobësi;

• Lodhja e muskujve;

• Mpirje;

• Vështirësi frymëmarrjeje;

• Rrahje zemre e parregullt (aritmi);

• Paralizë.

Trajtimi i Hiperkalemisë

Për njerëzit me hiperkalemi të shkaktuar nga mosfunksionimi i veshkave, hemodializa është mënyra më efektive për të hequr kaliumin nga trupi.

Disa barna mund të përdoren gjithashtu për të ndihmuar kalimin e kaliumit nga qarkullimi i gjakut në qeliza dhe për të ndihmuar trupin të nxjerrë kalium të tepërt.

Mundësitë për barna përfshijnë:

• Insulinë, e kombinuar shpesh me glukozë;

• Bikarbonat natriumi;

• Agonistë beta;

• Diuretikët;

• Sulfonate polistiren natriumi.

Mjeku juaj gjithashtu mund t’ju kërkoj kujdes të shtuar në dietën tuaj ushqimore.