MENU
klinika

Sindroma Uremik Hemolitik

Kjo sindromë shkatërron veshkat!

27.11.2018 - 22:19

Rreth 5 deri në 15 për qind e infeksioneve të Escherichia coli (STEC) çojnë në një gjendje kërcënuese për jetën e quajtur sindroma hemolitik uremi (HUS), në të cilin toksinat e baktereve shkatërrojnë qelizat e kuqe të gjakut.

Fëmijët e vegjël, të moshuarit dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar kanë më shumë gjasa të përjetojnë simptoma të rënda STEC ose të marrin HUS, sipas një raporti të vitit 2012 në revistën Toxins.

Njerëzit të cilët marrin antibiotikë për të trajtuar një infeksion E. coli janë gjithashtu në një rrezik në rritje për HUS, thuhet në raport.

Simptomat fillestare të HUS-it janë kryesisht të ngjashme me një infeksion normal të E. coli, por fazat e mëvonshme të sindromës mund të shkaktojnë lëkurë të zbehtë dhe verdhëz. Nëse nuk trajtohet, HUS mund të shkaktojë dëme të përhershme të veshkave dhe mosfunksionim të tyre.

Komplikimet

Nëse nuk plotësoni lëngjet që humbisni nga diarreja dhe vjellat, mund të bëheni të dehidratuar. Fillimisht, dehidrimi shkakton vetëm simptoma të buta, të tilla si dhimbje koke, lodhje dhe dhimbje të muskujve.

Sidoqoftë, dehidrimi i rëndë mund të rezultojë në çështje më serioze të shëndetit, duke përfshirë marramendje, rrahje të shpejta të zemrës dhe probleme kardiake dhe veshkave.

Kjo mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm të trurit dhe vdekje. Megjithatë, mund të lindin komplikime nëse infeksioni nuk zbulohet herët ose nëse antibiotikët nuk funksionojnë (disa lloje të E. colit janë rezistente ndaj shumicës së antibiotikëve aktualisht në dispozicion).

Nëse bakteret përhapen në të gjithë sistemin urinar, ato mund të shkaktojnë infeksionet e veshkave. Këto infeksione mund të rezultojnë në dëmtime të përhershme të veshkave, të cilat shpesh shkaktojnë plagë në veshka, zvogëlimin e funksionit të veshkave dhe presionin e lartë të gjakut.

Një infeksion i veshkave, nëse është mjaft i rëndë, gjithashtu mund të shkaktojë mosfunksionim të veshkave. Në rastet më të rënda, të çojë në një infeksion gjaku të quajtur sepsis ose septicemia, të cilat mund të shkaktojnë presionin e gjakut.

Me rrjedhjen e dobët të gjakut, organet kryesore dhe sistemet e trupit nuk do të funksionojnë siç duhet dhe pa trajtim, sëmundja mund të shkaktojë vdekjen përfundimisht.