MENU
klinika

Procedurë diagnostike

Kur duhet të bëni një kolonoskopi?

17.11.2018 - 18:52

Kolonoskopia është një procedurë që i lejon një mjeku të ekzaminojë brenda zorrës së trashë.

Kjo procedurë diagnostike është e rëndësishme dhe zakonisht rekomandohet për të gjithë në moshën 50 vjeçare. Një kolonoskopi mund të bëhet për qëllime shqyrtimi në njerëz të shëndetshëm, për t’u siguruar që ata nuk rrezikojnë të zhvillojnë kancer të zorrës së trashë ose polipet e rrezikshme që mund të shndërrohen në kancer.

Një kolonoskopi mund të bëhet gjithashtu për të gjetur një diagnozë për simptoma të tjera gastrointestinale, të tilla si dhimbja ose ndryshime në zorrë (diarre ose kapsllëk).

Kush duhet të bëni një kolonoskopi?

Shumica e udhëzimeve sugjerojnë se secili duhet të bëjë një kolonoskopi nga mosha 50 vjeç dhe pastaj çdo dhjetë vjet (nëse nuk zhvillohet ndonjë simptomë shqetësuese).

Nëse keni një histori familjare të kancerit të zorrës së trashë, polipeve ose disa problemeve të tjera të zorrëve, mund t’ju duhet të bëni një kolonoskopi në një moshë më të re ose më shpesh.Si të përgatiteni për një kolonoskopi?

Do t’ju kërkohet të ndiqni një dietë specifike dy ditë para procedurës. Një natë para realizimit të kolonoskopisë suaj, mund t’ju jepet për të pirë një tabletë laksativ, një klizmë ose suposto për të siguruar që zorra juaj të jetë e zbrazur.

Këto përgatitje do të shkaktojnë diarre dhe nuk duhet të shqetësoheni sepse është pjesë e procedurës. Ju duhet t’i tregoni mjekut për të gjitha medikamentet, vitaminat dhe shtesat ushqyese që përdorni. Pyeteni nëse duhet të ndërprisni ndonjë prej tyre në ditët para procedurës.

Çfarë ndodh gjatë një kolonoskopie?

Procedura e kolonoskopisë kryhet duke ju dhënë një qetësues tabletë ose nëpërmjet një injeksioni. Gjatë procedurës, mjeku specialist do të fusë një kolonoskop, një tub të gjatë, fleksibël, të ngushtë, me një dritë dhe një aparat të vogël në fund, i cili do të shkojë në zorrë të trashë.

kolana e librave

Kamera në fund të kolonoskopit dërgon një imazh video në monitor kështu që mjeku do të mund të shikojë më mirë indin, tërësinë e zorrëve të mëdha dhe do të fillojë të tërheqë ngadalë kolonoskopin pasi të ketë arritur zorrën e vogël.Mostrat e indeve (biopsi) ose heqja e polipeve mund të kryhen përmes kësaj procedure. Këto mostra dërgohen në një laborator për të testuar nëse është kancer apo jo.

Efektet anësore kolonoskopike

Është normale të ndjehesh i fryrë dhe i përgjumur pas procedurës dhe mund të ketë një sasi të vogël të gjakut.

Simptomat që duhet t’ju drejtojnë te mjeku janë:

• Ethe;

• Dhimbje të forta;

• Gjakderdhje ose mpiksje e gjakut;

• Dobësi;

• Marramendje.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN