MENU
klinika

Kortikosteroidet

Ky bar shëron dhe rrezikon!

13.11.2018 - 17:02

Kortikosteroidet janë ilaçe të prodhuara nga njeriu që punojnë si kortizol, një hormon natyral në trupin tuaj.

Këto ilaçe zvogëlojnë inflamacionin dhe ndryshojnë sistemin imunitar. Megjithëse efektive në lehtësimin e inflamacionit, kortikosteroidët mund të rrisin rrezikun e infektimit.

Ata janë përdorur për të trajtuar një sërë problemesh mjekësore, duke përfshirë:

• Artritin;

• Astmën;

• Alergjinë;

• Probleme të lëkurës, të tilla si: skuqjet ose ekzemat;

• Sëmundje autoimune, të tilla si: skleroza e shumëfishtë (MS) ose lupus;

• Sëmundjet e zorrëve inflamatore, të tilla, si koliti ulcerativ ose sëmundja e Crohn;

• Kancer.

Kortikosteroidet mund të merren në një sërë formulimesh:

Pilula gojore;

• Lëngje orale;

• Inhalacion;

• Krem;

• Pika nga syri;

• Pika nga veshi;

• Injeksion;

• Infuzion intravenoze;

• Kortikosteroidet e zakonshme.

Disa kortikosteroide që përdoren zakonisht përfshijnë:

• Kortizon;

• Hydrocortisone;

• Prednisone;

• Methylprednisolone;

• Prednisolone.

Efektet anësore të kortikosteroideve

Efektet anësore të kortikosteroideve janë të shumta dhe variojnë në varësi të dozimit, kohëzgjatjes së përdorimit të barnave dhe shëndetit të përgjithshëm dhe moshës së individit që merr barin.

Efektet anësore të kortikosteroideve mund të përfshijnë:

Shtim në peshë;

• Rritja e urisë ose etjes;

• Urinim i shpeshtë;

• Luhatje humori;

• Shikim i turbullt;

• Dobësia e muskujve;

• Rritja e flokëve;

• Puçrra në fytyrë;

• Ënjtje në fytyrë;

• Osteoporozë;

• Presion i lartë i gjakut;

• Përkeqësimi i diabetit;

• Nervozizëm;

• Shqetësim;

• Stomak i lodhur;

• Gjumë jo i mirë;

• Katarakt ose glaukoma(probleme në sy);

• Lëkura dhe infeksionet vaginale, veçanërisht me maja (candida).

Çfarë duhet të dini përpara se të merrni kortikosteroidet?

Kortikosteroidet mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të një infeksioni. Flisni me mjekun tuaj nëse keni ndonjë shenjë të infeksionit, ethe, dhimbje e fytit ose kollitje. Mos bëni ndonjë vaksinë gjatë marrjes së kortikosteroidevee pa folur fillimisht me mjekun tuaj.

Tregoni mjekut tuaj për të gjitha problemet shëndetësore që keni përpara se të filloni kortikosteroide, veçanërisht:

• Diabet;

• Çdo problem me sytë;

• Mëlçia, veshka, ose sëmundjet e zemrës;

• Depresioni ose ndonjë sëmundje tjetër mendore;

• Osteoporozën;

• Tuberkulozi;

• Çrregullim i tiroideve.

Mos e ndaloni marrjen e kortikosteroideve pa folur me mjekun tuaj. Ai mund të dëshirojë t’i japë fund trajtimit tuaj gradualisht për të parandaluar tërheqjen.

Kortikosteroidet mund të ngadalësojnë ose ndalojnë rritjen e fëmijëve, prandaj flisni me mjekun nëse ky është një shqetësim.

Kortikosteroidet dhe Dietat

Nëse merrni një kortikosteroid për një periudhë të gjatë kohore, doktori juaj mund t’ju tregojë që të ndiqni një dietë të jo pasur me kripë.

Gjithashtu mund t’ju thuhet të konsumoni proteina shtesë dhe të tregoni kujdes për shtimin në peshë. Ju duhet të shmagni konsumimin e rrushit dhe lëngun e tij gjatë marrjes së kortikosteroideve, pasi ato mund të ndikojnë tek këto.

Kortikosteroidet dhe Shtatzënia

Këto barna mund të dëmtojnë shtatëzaninë, veçanërisht nëse merren gjatë tremujorit të parë.
Gjithashtu, flisni me mjekun tuaj para se të merrni një kortikosteroid nëse jeni duke ushqyer me gji.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN