MENU
klinika

Glutamat

Nxit kujtesën, por shkakton probleme të tjera!

28.11.2018 - 22:41

Glutamat është neurotransmetues i cili prodhohet në trupin tuaj dhe gjendet gjithashtu në shumë ushqime.

Glutamat është një neurotransmetues që dërgon sinjale në tru dhe në të gjithë nervat në trup. Glutamat luan një rol të rëndësishëm gjatë zhvillimit të trurit. Nivelet normale të glutamatit gjithashtu ndihmojnë me të mësuarit dhe kujtesën.

Nëse keni më shumë seç duhet glutamate në tru shfaqen sëmundje neurologjike siç është sëmundja e Parkinsonit, skleroza e shumëfishtë, sëmundja e Alzheimerit, goditja në tru dhe ALS (skleroza laterale amyotrophic ose sëmundja e Lou Gehrig).

Problemet në marrjen ose përdorimin e glutamatit kanë qenë gjithashtu të lidhura me një numër të çrregullimeve të shëndetit mendor, duke përfshirë autizmin, skizofreninë, depresionin dhe çrregullimin obsesiv-kompulsiv (OCD).

Glutamat dhe sëmundjet

Glutamat ka shumë funksione të rëndësishme në tru, përveç kalimit të mesazheve kimike nga një qelizë nervore në tjetrën. Shumë glutamate mund të dëmtojë qelizat nervore dhe trurin.

Ka dy mënyra që glutamati mund të dëmtojë, kur ka shumë glutamate në tru dhe mungesa e saj.

Në përqendrime të larta, glutamati mund të dëmtojë qelizat nervore deri në shkatërrimin e tyre. Sasia e tepërt është toksike për qelizat nervore, duke shkaktuar dëme me kalimin e kohës.

Studiuesit po hulumtojnë terapitë që përpiqen të pengojnë aktivitetin e glutamatit për trajtimin e ALS. (Skleroza laterale amiotrofik).

Glutamat dhe ushqimi

Glutamat është një aminoacid natyral që gjendet në ushqime të ndryshme. Aminoacidet janë blloqet e ndërtimit të proteinave. Glutamati është ndoshta më i njohur si ushqimi shtesë glutamate monosodium (MSG).

MSG përdoret si një përforcues i shijes që zakonisht gjendet në ushqimin kinez të stilit amerikan, supave të konservuara, perimeve dhe mishit të përpunuar. MSG gjithashtu mund të gjendet në mënyrë natyrale në shumë ushqime, duke përfshirë domate, djathë, kërpudha, alga deti dhe soje.

Ndërsa disa njerëz raportojnë reagime negative ndaj MSG, të tilla si dhimbje koke, vjellje ose rrahje të shpeshta të zemrës, megjithatë studiuesit nuk kanë gjetur lidhje midis MSG dhe këto simptoma. Sipas Food and Drug Administration (FDA), MSG është në përgjithësi i sigurt në nivelet e zakonshme që gjenden në dieta ushqimore.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN