MENU
klinika

Anafilaksia

Reaksioni i rëndë alergjik që shkakton vdekje!

12.11.2018 - 13:46

Anafilaksi është një reaksion serioz alergjik që mund të shkaktojë vdekjen.

Anafilaksi është një reaksion alergjik që kërcënon jetën që kërkon injektim të menjëhershëm të epinefrinës (bar) dhe kujdesin e menjëhershëm mjekësor.

Reagimet anafilaktike zakonisht shkaktohen nga ushqime, të tilla si kikirikë, arra, grurë, peshk, qumësht dhe vezë;

• Medikamente, sidomos penicilina;

• Qumësht;

• Pickimet e insekteve, nga bletët, grerëzat etj.

Shkaqet e anafilaksisë

Ndonëse nuk dihet saktësisht se përse disa njerëz bëhen alergjik ndaj substancave të caktuara, ndodh që nëse jeni alergjik ndaj substancës dhe hyn në organizmin tuaj, sistemi imunitar përpiqet të përballojë reagimin e tepërt ndaj alergjenit.

Në një rast të tillë, trupi lëshon kimikate që mund të shkaktojnë papritmas ulje të presionit të gjakut dhe rrugët e frymëmarrjes suaj të bllokohen, gjë që vështirëson aftësinë tuaj për të marrë frymë.

Simptomat e Anafilaksi

Simptomat e anafilaksis zakonisht shfaqen shpejt, duke filluar brenda sekondash deri në 30 minuta, pas kontaktit me alergjenin.

Akademia Amerikane e Alergjisë, Astmës dhe Imunologjisë thotë se simptomat mund të përfshijnë:

• Skuqje;

• Gryka e fryrë;

• Shtrëngimi i gjoksit;

• Vështirësi frymëmarrjeje;

• Zë i ngjirur;

• Problemi i gëlltitjes;

• Të vjella;

• Diarre;

• Dhimbje stomaku;

• Ngjyra e zbehtë ose e kuqe në fytyrë dhe trup.

Trajtimi i Anafilaksisë

Mënyra më e mirë për të trajtuar anafilaksinë është parandalimi i saj duke shmangur gjërat që shkaktojnë reaksionin alergjik.

Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë e mundur. Ndonjëherë ju mund të hani diçka pa dashje ose pa dijeninë tuaj që ju shkakton alergji, ose të merrni thumbim nga një insekt, nga i cili jeni alergjik.

Epinefrina është një dozë e vetme mjekimi e përshkruar nga mjeku juaj. Injektohet kofshën tuaj gjatë një reaksioni anafilaktik. Duhet të dini se si të injektoni veten me epinefrinën.

Mjeku alergolog mund të ndihmojë në përcaktimin e rrezikut të anafilaksisë nga substanca specifike duke marrë një histori të plotë mjekësore dhe kryerjen e analizave të gjakut dhe lëkurës. Jepni oksigjen, një beta-agonist (si albuterol) për të thithur, ose antihistaminë dhe kortizon për të përmirësuar frymëmarrjen.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN