MENU
klinika

Trajtime

Si të hiqni zbokthin dhe dermatitin seborrheic?

23.11.2018 - 12:18

Zbokthi dhe dermatiti seborrheic janë probleme të lidhura me trajtime të ngjashme.

Kur personi ka zbokth e ka kokën e zbehtë, kruarje, pa shenja të inflamacionit (të tilla si skuqje ose ënjtje).
Kur gjendja gjithashtu përfshin fytyrën, vetullat, veshët, gjoksin, ajo shpesh ka një pamje të kuqe, të pjekur, të çrregullt ose të yndyrshme dhe quhet dermatiti seborrheik.

Dermatologët e konsiderojnë zbokthin dhe dermatitin seborrheik si probleme të ngjashme.

Çfarë e shkakton zbokthin?

Studiuesit nuk janë krejtësisht të sigurt pse disa njerëz zhvillojnë zbokth dhe dermatit seborrheic, por ata e dinë se të dy këto probleme:

• Nuk shkaktohen nga higjiena e dobët;

• Nuk shkaktohen nga një alergji;

• Nuk shkaktohen nga një dëmtim.

Shumë studiues besojnë se mund të jenë për shkak të niveleve të hormoneve, një sistemi imunitar të dobësuar, mungesë e ushqyesve të caktuara ose problemet e sistemit nervor. Dermatiti Seborrheic mund të rishfaqet herë pas here për vite të tëra.

Reaksionet individuale ndaj një kërpudhe të ngjashme me maja të quajtur Malassezia mund të çojnë gjithashtu në dermatitin seborrheik.

Rreziku juaj për dermatitin seborrheic rritet nëse keni ndonjë nga këto probleme:

• HIV;

Stresi ose lodhja;

• Fytyrë me rosacea ose psoriasis;

• Sëmundjen e Parkinsonit ose dëmtimin e kokës;

• Epilepsi;

• Alkoolizëm;

• Depresion;

• Një çrregullim i ngrënies.

Rreziku juaj është gjithashtu më i lartë nëse jeni duke marrë ndonjë nga medikamentet e mëposhtme:

• Interferon;

• Litium;

• Psoralen.

Përhapja e zbokthit

Zbokth kanë rreth gjysma e popullsisë së rritur. Zakonisht, ai zhvillohet rreth moshës 20 dhe bëhet më pak e përhapur mbi 50 vjeç. Përafërsisht 1 deri 3 për qind e të rriturve kanë dermatit seborrheik dhe është më e zakonshme te meshkujt sesa te gratë.

Incidenca e pikut të dermatitit seborrheik në tre grupmoshat kryesore:

• Foshnjet, veçanërisht nën moshën 3 muajsh;

• Puberti;

• Mes moshave 40 dhe 60 vjeç.

Zbokthi i foshnjës

“Zbokthi i Foshnjës” është dermatit infantil seborrheik. Deri në 42 për qind e foshnjave e kanë këtë zbokth.
Dermatiti infantil seborrheik mund të jetë në lëkurën e kokës, por gjithashtu rreth syve dhe në zonën e pelenës.

Lajeni me një shampo të butë baby dhe mund të ndihmojë në gjendjen e paraqitur. Dermatiti infantil seborrheik shpesh nuk ka kruarje dhe zakonisht zhduket pas 6 muajsh apo 1 viti.

A është zbokthi ngjitës?

Zbokthi dhe dermatiti seborrheik nuk janë ngjitëse.

Si të largoni zbokthin?

Shumica e zbokthit largohet me përdorimin e shampos specifike kundër zbokthit. Është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet në etiketë.

Ekzistojnë pesë lloje kryesore të shamponave të zbokthit (OTC):

  • Shampo me Zinc Pyrithion: Këto shampo zvogëlojnë kërpudhat Malassezia që mund të jenë në lëkurën e kokës;
  • Shampo me acid salicilik: Këto produkte, të cilat përfshijnë Neutrogena T / Sal, mund të ndihmojnë në eliminimin e zbokthit, por mund të thajnë lëkurën e kokës;
  • Shampo me bazë tar: Këto produkte, të cilat përfshijnë Neutrogena T / Gel – ngadalësojnë shkallën e acarimit të lëkurës, vrasin kërpudhat dhe zvogëlojnë inflamacionin;
  • Shampo Sulfidi Selenium: Këto shampo mund të zvogëlojnë Malassezia dhe të reduktojnë djegien e lëkurës;
  • Shampo Ketoconazole: Këto produkte, të cilat përfshijnë Nizoral, vrasin kërpudhat dhe ndihmonjë në largimin e zbokthit.

Akademia Amerikane e Dermatologjisë rekomandon që njerëzit me origjinë evropiane dhe aziatike që kanë zbokth, duhet të përdorin një shampo normale çdo ditë dhe të përdorin një shampo kundër zbokthit dy herë në javë.

Njerëzit me prejardhje afrikane duhet të lajnë kokën çdo javë, duke përdorur një shampo kundër zbokthit. Nëse zbokth nuk largohet me përdorimin e këtyreve shamponave, ju mund të keni dermatit seborrheik.

Ju mund të keni nevojë të shkoni te një dermatolog për të marrë një krem steroide apo krem antifungale (kundër mykut). Gjithashtu mund të duhet të bëni trajtime të tjera.

Trajtimet për dermatitin seborrheik mund të zvogëlojnë kruarjen dhe parandalojnë infeksionin për shkak të lëkurës së dëmtuar.

Lloji i trajtimit që një dermatolog rekomandon varet nga mosha juaj dhe nga zonat e trupit tuaj të prekur. Mjeku juaj mund të ketë nevojë të përjashtojë çrregullime të tjera të lëkurës, të tilla si: psoriasis dhe ekzemë.