MENU
klinika

Bisfosfonatet

Si të parandaloni thyerjen e kockave?

29.11.2018 - 13:41

Bisfosfonatet janë një grup barnash që përdoren për të ndihmuar në parandalimin dhe trajtimin e humbjes së kockave.

Ato përshkruhen për njerëzit me osteopeni (zbutjen e eshtrave), osteoporozën (kockat e thyera dhe që thyhen lehtë), sëmundjen e Pagetit dhe kanceret e kockave.

Këto barna veprojnë duke ndaluar procesin e thyerjes së indeve dhe eshtrave. Në disa raste, bisfosfonatet mund ta ndalojnë këtë proces krejtësisht.

Barnat e mëposhtëm i përkasin familjes bisfosfonate:

• Risedronate;

• Alendronate;

• Ibandronate;

• Acid zoledronic.

Acidi zoledronik administrohet me injeksion intravenoz (IV) një herë në vit. Bisfosfonatet e tjerë janë tableta dhe merren nga goja.

Paralajmërimet dhe masat paraprake

Mos merrni bisfosfonate nëse:

• Janë alergjik ndaj tyre;

• Nëse keni çrregullime të ezofagut;

• Nëse keni sëmundje të rëndë të veshkave;

• Nëse keni nivele të ulëta të kalciumit në qarkullimin e gjakut.

Për të shmangur acarimin e stomakut dhe ezofagut, duhet të qëndroni në pozicion të drejtë për të paktën 30 minuta pas marrjes së një bisfosfonate nga goja. Ibandronate ju kërkon të qëndroni drejtë për 1 orë.

Përveç Risendronate, të gjitha format e tjera të bisfosfonateve duhet të merren në stomak bosh para se të hahet mëngjesi, përgjithësisht 30 minuta më parë.

Ibandronate merret në stomakun bosh, afërsisht 1 orë para ngrënies; Risendronate duhet të merret pas ngrënies.
Bisfosfonatet duhet të merren vetëm me një gotë të plotë të ujit, pa lëng, kafe, sode ose një pije tjetër.

Gjithmonë kur merrni një bisfosfonate duhet të lini diferencë kohore në marrjen e medikamentit tjetër. Prisni të paktën 30 minuta ose 1 orë.

Efektet anësore të zakonshme

Efektet anësore më të zakonshme të bisfosfonateve janë acarimi i stomakut dhe urthi, por këto probleme shpesh shmangen duke marrë ilaçet në mënyrë korrekte.

Efekte anësore të tjera janë:

• Dhimbje të kockave;

• Dhimbje muskulore;

• Përzierje, kapsllëk, diarre ose siklet në stomak;

• Dhimbje koke ose marramendje;

• Ftohjet e kokës;

• Infeksionet e sinusit, të fytit ose gjendje gripale;

• Infeksionet e fshikëzës;

• Lodhje ose probleme me gjumin.

Ndërveprimet e barit

Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për bisfosfonatet nëse jeni duke marrë:

• Kalciumi në çdo formë, duke përfshirë glukonatin e kalciumit, antacidat si Citriku (citrat kalciumi) ose Karbonat kalciumi ose ndonjë shtesë tjetër të kalciumit;

• Shtesa të hekurit si sulfate me ngjyra ose gluconate me ngjyra;

• Barnat që përmbajnë magnez, si qumështi i magnezit (magnezit hidroksid) ose Maalox (magnez me alumin);

• Diuretik të tilla si Lasix (furosemide) ose Edecrin (acid etakrynic);

• Antigjenet si Amfosin dhe Fungizone (amfotericin B), Amikacin ose Gentamicin.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN