MENU
klinika

Mjekimi

30.11.2018 - 16:20

Bllokuesit e receptorit të angiotenzinës (ARB) janë barna që zvogëlojnë presionin e gjakut duke parandaluar ngushtimin e enëve të gjakut.

Këto janë barna mund të përdoren gjithashtu për të trajtuar disa sëmundje të zemrës dhe veshkave. Bllokuesit e receptorit të angiotenzinës, zakonisht të njohura si ARB, janë një klasë e barnave që përdoren për të trajtuar presionin e lartë të gjakut.

Ata veprojnë duke bllokuar një proteinë të veçantë të quajtur angiotensin II nga lidhja në zona të caktuara të enëve të gjakut.

Barnat në klasën ARB përfshijnë:

• Candesartan;

• Eprosartan;

• Olmesartan;

• Telmisartan;

• Telmisartan me hidroklorotiazide;

• Losartan;

• Irbesartan;

• Irbesartan dhe hidroklorotiazide;

• Losartan dhe hidroklorotiazide;

• Valsartan.

Edhe pse zakonisht përdoren për të kontrolluar presionin e gjakut, ARB mund të përshkruhen për një sërë problemesh që prekin zemrën dhe organet e tjera, si mosfunksionimi i zemrës, mosfunksionimi i veshkave dhe sëmundjet e veshkave te njerëzit me diabet.

Mjekët mund të përshkruajnë ARB në vend të barnave të quajtur angiotensin-converting enzymes (ACE) për njerëzit që nuk mund të marrin ACE inhibitorë, ose sepse janë alergjikë ndaj tyre ose sepse barnat iu shkaktojnë kollë.

ARB mund të përdoren për të trajtuar një gjendje të quajtur skleroderma, e cila shkakton probleme në lëkurë dhe organet e trupit.

Paralajmërimet dhe masat paraprake

Të gjitha ARB kanë një paralajmërim që kërkohet nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për shkak të potencialit të tyre për të dëmtuar ose madje edhe për të dëmtuar një fetus nëse një grua i merr këto barna gjatë shtatzënisë.

Çdo grua që është shtatzënë ose dyshon se ajo mund të jetë shtatzënë dhe po merr një ARB duhet të ndërpresë marrjen e ARB menjëherë dhe të kontaktojë me mjekun.

Megjithëse mjekët shpesh i përshkruajnë ARB për të ndihmuar në mbrojtjen e veshkave, njerëzit me probleme të caktuara të veshkave, si ngushtimi i arterieve që ushqejnë veshkat (stenozë arterie renale) ose funksioni shumë i varfër i veshkave, nuk duhet të marrin barnat ARB.

Shmangni ARB-të nëse:

• Jeni alergjikë ndaj ARB-ve ose përbërësve të tyre joaktive;

• Keni nivele të ulëta të natriumit në gjak;

• Keni një rast serioz të mosfunksionimit të zemrës.

Efektet anësore të zakonshme.

Marrja e ARB-ve mund të rezultojë në:

• Marramendje;

• Dhimbje koke;

• Përzier, të vjella;

• Diarre;

• Dhimbje të muskujve ose kockave;

• Rënie e papritur e presionit të gjakut;

• Lodhje;

• Nivelet e larta të kaliumit në gjak (në rast të përdorimit afatgjatë).

Ndërveprimet e drogës

Në përgjithësi, ju nuk duhet të merrni ARBs nëse jeni duke marrë një frenues ACE, si:

• Kaptopril;

• Lisinopril;

• Ramipril;

• Benazepril;

• Trandolapril.

Megjithëse këto barna i përkasin një klase të ndryshme dhe punojnë ndryshe nga ARB-të, ato prodhojnë shumë efekte të njëjta në trup, gjë që mund të shkaktojë dëme serioze kur kombinohet me ARB-të.

Së fundmi, mos merrni ARB nëse jeni duke marrë Lithium (bar për të stabilizuar gjendjen e humorit te njerëzit dhe përdoret kryesisht nga personat me çrregullime bipolare.)

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN