MENU
klinika

Hipotiroidizmi

Tiroiditi i Hashimotos prek më shumë gratë apo burrat?

29.11.2018 - 17:31

Kjo sëmundje autoimune parandalon tiroidin tuaj që të funksionojë siç duhet.

Tiroiditi i Hashimotos është një çrregullim në të cilin sistemi imunitar gabimisht sulmon indet e shëndetshme në gjëndrën e tiroides (e vendosur në bazën e qafës).

Ky sulm shkakton inflamacion dhe ndërhyn në aftësinë e gjëndrës tiroide për të prodhuar hormone që kontrollojnë shumë funksione në trup. Tiroiditi i Hashimotos është shkaku më i shpeshtë i hipotiroidizmit (tiroidi joaktiv) në Shtetet e Bashkuara.

Sëmundja është gjithashtu e njohur si tiroiditi kronik limfocitik ose tiroiditi autoimun. I është vënë ky emër nga kirurgu japonez i cili e zbuloi atë në 1912.

Hipotiroidizmi

Jo të gjithë me tiroidit të Hashimotos zhvillojnë hipotiroidizëm. Hipotiroidizmi zhvillohet kur gjëndra tiroide nuk mund prodhojë hormonet e saj.

Njerëzit me tiroiditit të Hashimotit që kanë hipotiroidizëm mund të përjetojnë simptoma të lehta, ose aspak simptoma, veçanërisht në fillim. Ndërsa sëmundja përparon, mund të filloni të përjetoni shenja të hipotiroidizmit.

hipotiroidizem
hipotiroidizem

Prevalenca e tiroiditit të Hashimotos

Tiroiditi i Hashimotos prek rreth 1-2 për qind të njerëzve në Shtetet e Bashkuara, sipas Instituteve Kombëtare të Shëndetit.

Sëmundja është më e zakonshme te gratë sesa te meshkujt. Kjo mund të ndodhë në çdo moshë, por ka më shumë gjasa të ndikojë te njerëzit ndërmjet moshës 30 dhe 50 vjeç.

Faktorët e mëposhtëm mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të sëmundjes:

• Gjinia: Gratë kanë shtatë herë më shumë gjasa se sa meshkujt të zhvillojnë tiroiditin e Hashimotos;

• Mosha: Sëmundja diagnostikohet më shpesh tek të rriturit e moshës mesatare;

• Sëmundje të tjera autoimune: Duke pasur sëmundje të tjera autoimune, të tilla si artriti reumatoid, diabeti i tipit 1 ose lupus, rrit rrezikun e marrjes së tiroiditit të Hashimotos;

• Gjenet: Ju keni një rrezik më të lartë të zhvilloni këtë sëmundje nëse anëtarët e tjerë të familjes suaj kanë sëmundje tiroide ose autoimune.

Tiroiditi i Hashimotit dhe shtatëzania 

Në gratë shtatzëna, hipotiroidizmi zakonisht shkaktohet nga tiroiditi i Hashimotos dhe ndodh në 3 deri në 5 nga çdo 1,000 shtatzënie, sipas Instituteve Kombëtare të Shëndetit.

Nëse hipotiroidizmi nuk trajtohet gjatë shtatzënisë, kjo mund të çojë në abort, lindje të parakohshme, lindje të mushkërive, çështje të tjera kongjenitale ose tension të lartë gjatë shtatzënisë.

Medikamente që përdoren për të korrigjuar problemin zakonisht janë të sigurta gjatë shtatzënisë. Nëse keni tiroiditin e Hashimotos, flisni me mjekun tuaj nëse jeni shtatzënë ose planifikoni të mbeteni shtatzënë.

Komplikimet e Tiroiditit të Hashimotit

Nëse nuk trajtohet, tiroiditi i Hashimotos mund të shkaktojë komplikime, duke përfshirë:

• Problemet e zemrës: Sëmundja mund të çojë në kolesterol të lartë, në zemër të zgjeruar, ose në forma të tjera të sëmundjeve të zemrës;

• Goiter (tiroide e zgjeruar): Tiroidi i Hashimotos mund të shkaktojë një rritje të madhe të goiter, gjë që mund të ndikojë në pamjen tuaj;

• Tiroidja e zgjeruar ndonjëherë ndërhyjnë në bllokimin e frymëmarrjes;

• Çështjet e shëndetit mendor: Gjendja ngre rrezikun e depresionit dhe mund të ngadalësojë funksionin tuaj mendor;

• Dëmtime të lindjes: Foshnjat e lindura nga nënat me tiroidit të Hashimotos kanë një rrezik më të lartë të defekteve të lindjes;

• Myxedema (hipotiroidizëm të rënd): Njerëzit me tiroidit Hashimoto ndonjëherë zhvillojnë këtë formë të rrallë, kërcënuese për jetën.