MENU
klinika

Beninje dhe malinje

Tumoret në tru!

17.11.2018 - 18:04

Sistemi nervor qendror, i cili përbëhet nga truri dhe palca kurrizore, përfshihet pothuajse në çdo funksion të trupit.

Nëse një tumor zhvillohet në tru ose palcë kurrizore, mund të preken shumë aftësi vitale, duke përfshirë të folurën, kujtesën dhe lëvizjen.

Tumori i trurit

Kur është beninje ose malinje?

Tumori beninj i trurit nuk përmban asnjë qelizë kanceroze, sidoqoftë, ky lloj tumori mund të jetë i rrezikshëm sepse zgjerohet dhe mund të prekë në indet delikate të trurit ose të palcës kurrizore dhe të ndikojë në funksionimin normal të tyre.

Një tumor beninj zakonisht mund të hiqet në mënyrë kirurgjikale dhe në shumicën e rasteve ky tumor nuk përsëritet.

Kur tumori i trurit është “malinjë”, ai përmban qeliza kanceroze. Qelizat kanceroze mund të rriten ngadalë ose shpejt. Ata sulmojnë inde të shëndosha të trurit rreth tumorit. Tumoret malinje janë shpesh kërcënuese për jetën.

Ky lloj tumori përhapet në pjesë të tjera të trupit, në një proces të quajtur metastazë. Një tumor i trurit mund të jetë i keq, por nuk mund të prekë ndonjë ind të afërt. Këto tumore thuhet se janë “të kapsuluara”.

Tumoret primare dhe metastatike

Një tumor që fillon në kurriz ose tru quhet tumor primar. Ka më shumë se 100 lloje të tumoreve kryesore të trurit. Disa mund të shërohen me shumë pak trajtim, ndërsa të tjerët nuk mund të shërohen. Një tumor që fillimisht rritet në një vend tjetër në trup dhe pastaj përhapet në sistemin nervor quhet tumor metastatik ose sekondar.

Ka më shumë gjasa që një kancer që fillon në një pjesë tjetër të trupit të përhapet në tru sesa në anën tjetër. Kancerët më të zakonshëm që përhapen në tru, vijnë nga mushkëria, gjiri, melanoma dhe zorra e trashë.

Kanceri i trurit te fëmijët

Pas leucemisë dhe tumoret e palcës kurrizore, tumoret e trurit janë lloji i dytë më i zakonshëm i kancerit te fëmijët.

“Disa prej problemeve gjenetike bëjnë që fëmijët të jenë më të ndjeshëm ndaj tumoreve të trurit”, thotë Andrew Sloan, MD, drejtor i Qendrës së Tumorit të Trurit dhe Qendrës së Neuro-Onkologjisë në Qendrën Mjekësore të Mjekësisë së Rasteve në Universitetin e Cleveland.

Ka dallime të konsiderueshme midis kancerit të trurit të fëmijës dhe një të rrituri. Ato gjenden në vende të ndryshme, kanë simptoma të ndryshme, duken ndryshe në mikroskop dhe kanë tendenca të ndryshme për t’u përhapur në pjesë të tjera të trupit.

Shumica e tumoreve të rritur zhvillohen në atë që quhet korteksi cerebrale, zona e sipërme e trurit që ka një rol në kujtesë, mendim etj. Ndërsa fëmijët shpesh zhvillojnë tumore që ndodhen pranë trurit dhe ndikojnë në lëvizje dhe koordinim.

Ekzistojnë katër lloje primare të tumoreve te fëmijët:

• Medulloblastoma – Ky është lloji më i zakonshëm i kancerit të trurit që gjendet te fëmijët, pak më shpesh te djemtë se te vajzat. Ky tumor është i vendosur në trurin e vogël. Trajtimi përfshin kirurgji, e ndjekur zakonisht nga kimioterapia dhe nganjëherë rrezatimi;

• Ependimoma – Tumoret gjenden në kavitete të mbushura me lëngje të vogla të quajtura ventrikula. Kimioterapia, kirurgjia dhe rrezatimi përdoren të gjitha për trajtimin e ependimomave;

• Glioma – Është më e shpeshtë te fëmijët e moshave 3 deri në 10 vjeç. Zakonisht përdoret rrezatimi për të trajtuar këto lloje të tumoreve të trurit;

• Astrocitomat – Shpesh nuk janë kancerogjene dhe rriten ngadalë. Ata normalisht hiqen përmes operacionit.