MENU
klinika

Shkaktarët

A ka psoriaza shërim?

14.12.2018 - 17:45

Psoriaza është një sëmundje kronike autoimune që shkakton ndërtimin e shpejtë të qelizave të lëkurës. Kjo rritje e qelizave shkakton shkallëzim në sipërfaqen e lëkurës.

Inflamacioni dhe skuqja është mjaft e zakonshme. Zhvillohen arna të trasha dhe të kuqe. Ndonjëherë, këto arna do të plasariten dhe shkaktohet rrjedhja e gjakut. Në mënyrë tipike, qelizat e lëkurës rriten thellë në lëkurë dhe ngadalë ngrihen në sipërfaqe. Përfundimisht, ata bien. Cikli tipik i një qelize të lëkurës është një muaj.

Psoriaza zakonisht zhvillohet në nyje, bërryla dhe gjunjë etj. Ata mund të zhvillohen kudo në trup, duke përfshirë:

• Duart;

• Këmbët;

• Qafë;

• Lëkurë e kokës;

• Fytyrë. 

Llojet më pak të zakonshme të psoriazës ndikojnë në thonjtë, gojën dhe zonën rreth organeve gjenitale.

Zakonisht është i lidhur me disa sëmundje të tjera, duke përfshirë:

• Diabet tip 2;

• Sëmundje inflamatore të zorrëve;

• Sëmundje të zemrës;

• Artrit psoriatik.

Psoriaza shkaktohet edhe nga stresi dhe alkooli.

“Shkaktarët e jashtëm” mund të fillojnë një periudhë të re të psoriazës. Këto shkaktarë nuk janë të njëjtë për të gjithë. Ata gjithashtu mund të ndryshojnë me kalimin e kohës për ju.

Shkaktarët më të zakonshëm për psoriazës përfshijnë:

Stresin

Stresi jashtëzakonisht i lartë mund të shkaktojë një shpërthim. Nëse mësoni të menaxhoni stresin tuaj, ju mund të zvogëloni dhe ndoshta të parandaloni shpërthimet.

• Alkooli

Përdorimi i tepërt i alkoolit mund të shkaktojë shpërthim të psoriazës. Nëse përdorni tepër alkool, shpërthimet e psoriazës mund të jenë më të shpeshta.

• Plagosja

Një aksident, prerje ose një dëmtim mund të shkaktojë një shpërthim. Vaksinat dhe djegiet nga dielli mund të shkaktojnë një shpërthim të ri.

• Medikamentet

Disa medikamente konsiderohen si shkak i psoriazës. Këto barna përfshijnë:

Litium;

Medikamentet antimalarale;

• Ilaçe të presionit të gjakut;

• Infeksionet.

Psoriaza është shkaktuar, të paktën pjesërisht, nga sistemi imunitar, i cili gabimisht sulmon qelizat e mira të lëkurës. Nëse jeni të sëmurë ose luftoni me një infeksion, sistemi juaj imunitar do të jetë i dobët për të luftuar infeksionin. Në këtë rast mund të fillojë një tjetër shpërthim i psoriazës. Infeksioni në fyt është një shkaktarë i zakonshëm.

Mundësitë e trajtimit të psoriazës

Psoriaza nuk ka shërim. Trajtimi synon të ulë inflamacionin dhe të ngadalësojë rritjen e qelizave të lëkurës.

Trajtimet aktuale

Kremrat dhe vajrat e aplikuara direkt në lëkurë mund të jenë të dobishme për reduktimin e psoriazës së butë deri të moderuar.

Trajtimet topike të psoriazës përfshijnë:

Kortikosteroidet;

• Retinoidet;

• Antralin;

• Analoge të vitaminës D;

• Acid salicilik.

Medikamentet sistemike

Njerëzit me psoriazë të moderuar ose të rëndë, dhe ata që nuk kanë reaguar mirë ndaj llojeve të tjera të trajtimit, mund të kenë nevojë të përdorin medikamente orale ose të injektuara. Shumë nga këto ilaçe kanë efekte anësore të rënda. Mjekët zakonisht i përshkruajnë ato për periudha të shkurtra kohore.

Këto barna përfshijnë:

Methotrexate;

• Ciklosporin;

• Retinoids;

Terapi e dritës.

Ky trajtim i psoriazës përdor ultravjollcë (UV) ose dritë natyrale. Rrezet e diellit vrasin qelizat e bardha të gjakut tepër aktive që po sulmojnë qelizat e shëndetshme të lëkurës dhe shkaktojnë rritjen e shpejtë të qelizave. Si drita UVA dhe UVB mund të jenë të dobishëm në reduktimin e simptomave të psoriazës të butë deri të moderuar.

Shumica e njerëzve me psoriazë të moderuar dhe të rëndë do të përfitojnë nga një kombinim i trajtimeve. Ky lloj terapie përdoret më shumë se një nga llojet e trajtimit për të zvogëluar simptomat. Disa njerëz mund të përdorin të njëjtin trajtim gjithë jetën e tyre.

Të tjerë mund të kenë nevojë të ndryshojnë trajtimet herë pas here nëse lëkura e tyre nuk i përgjigjet asaj që po përdor.