MENU
klinika

Flisni me endokrinologun!

A ka rreziqe nëse ndërroni insulinën?

19.12.2018 - 13:34

Nëse jeni duke filluar me insulinën për herë të parë ose kaloni nga një lloj insuline në tjetrën, duhet të jeni nën kujdesin e endokrinologut tuaj. Ndalimi, zëvendësimi i barnave ose ndryshimi i dozës së insulinës pa udhëzimin e mjekut tuaj mund të çojë në rreziqe serioze për shëndetin.

Për shkak se diabeti i tipit 2 ka nevojë për monitorim shumë të afërt, do të flisni me mjekun tuaj rreth një herë në tre deri, në katër muaj.

Kontrolli i dobët i sheqerit në gjak mund të çojë në ndërlikime

Marrja e insulinës shumë pak mund të çojë në nivele të larta të sheqerit në gjak. Sheqeri i lartë i gjakut mund të ketë efekte afatgjata shëndetësore, duke rritur rrezikun për këto kushte:

• Sëmundje të zemrës, duke përfshirë sulmet në zemër dhe ngushtimin e arterieve tuaja;
• Dëme nervore që shkakton mpirje, ndjesi shpimi, djegie ose dhimbje në këmbët dhe duart tuaja;
• Dëmtime të veshkave që mund të kërkojnë dializë ose transplantim të veshkave;
• Dëmtimi i syrit që mund të çojë në verbëri;
• Infeksionet e lëkurës.

Sheqeri i ulët i gjakut (hipoglicemia) mund të jetë një prroblem nëse doza juaj e insulinës është shumë e lartë. Problemet që lidhen me sheqerin e ulët të gjakut përfshijnë:

• Shikim i turbullt;
• Marramendje;
• Dobësi;
• Rrahje të shpejtë apo të parregullt të zemrës;
• Humbje ndjenjash.

Mjeku juaj mund të monitorojë sheqerin në gjak me teste të rregullta A1C. Niveli juaj A1C ju jep një mesatare të kontrollit të sheqerit tuaj në gjak gjatë një periudhe tre mujore. Nëse nivelet tuaja janë jashtë normës, mjeku mund të sugjerojë ndryshime në llojin e insulinës ose në regjimin e dozimit.

Ata gjithashtu do t’ju tregojnë se sa shpesh dhe kur të testoni sheqerin tuaj në gjak. Qëllimet e sheqerit në gjak dhe nevojat e frekuencave testuese mund të ndryshojnë me kalimin e kohës. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme për të diskutuar gamën tuaj të sheqerit në gjak me mjekun tuaj në çdo vizitë.

Nevojat e insulinës mund të ndryshojnë.

Nivelet e sheqerit në gjak mund të ndryshojnë lart ose poshtë bazuar në gjërat që bëni çdo ditë. Fitimi ose humbja në peshë, shtatzënia dhe një ndryshim në nivelin e aktivitetit mund të ndikojnë në sheqerin tuaj në gjak.

Këtu janë disa gjëra që mund të rrisin nivelin e sheqerit në gjak:

• Nëse ushqimi juaj është i lartë në karbohidratet;
• Mungesa e ushtrimeve;
• Ilaçe të caktuara, të tilla si barna antipsikotike;
• Infeksionet;
• Stresi;
• Periudha menstruale.

Faktorët që mund të ulin sheqerin e gjakut përfshijnë:

• Mungesa e ushqimit, ose të hahet më pak karbohidrate sesa zakonisht;
• Ushtrimet;
• Alkooli;
• Efekte anësore nga ilaçet.

Ju mund të keni nevojë të rregulloni mirë dozën tuaj të insulinës për t’i rregulluar këta faktorë.

Insulina mund të ketë efekte anësore.

Ashtu si çdo ilaç që merrni, insulina mund të ketë efekte anësore. Disa nga këto efekte janë skuqje të vogla ose dhimbje në vendin e injektimit. Por nëse merrni shumë insulinë, mund të keni simptoma të sheqerit në gjak të ulët. Kjo përfshin:

• Dobësi;
• Rrahje të shpejtë të zemrës;
• Marramendje.

Insulina gjithashtu mund të ndërveprojë me barna të tjera që merrni. Sa herë që kaloni në insulin ose në një lloj të ri të insulinës, pyetni mjekun tuaj se cilat efekte anësore mund të shkaktojnë dhe çfarë të bëni nëse keni efekte anësore.

Insulina vjen në disa forma: shiringa, pompë, stilolaps dhe inhalator. Çdo metodë dozimi vjen me grupin e vet të udhëzimeve. Nëse nuk i ndiqni të gjitha hapat e saktë, mund të merrni më shumë ose më pak insulinë se sa keni nevojë. Kjo mund të shkaktojë efekte anësore.

Çdo herë që përdorni një ilaç të ri, përfshirë insulinën, duhet të flisni me mjekun tuaj. Pyesni se si kjo insulinë është e ndryshme nga ilaçi që keni marrë. Zbuloni:

• Çfarë dozimi duhet të merrni;
• Kur dhe ku duhet të bëni injektimin;
• Si ta ruani insulinën tuaj.