MENU
klinika

Anafilaksi

Çfarë duhet të keni me vete në alergjinë e rëndë?

03.12.2018 - 15:03

Alergologët rekomandojnë që çdokush që ka një alergji serioze të mbajë me vete epinefrinën.

Epinefrina, e njohur edhe si adrenalinë, është një hormon i prodhuar nga gjëndrat e veshkave. Hormoni është i domosdoshëm për mbajtjen e një sistemi të shëndetshëm kardiovaskular, kjo e bën zemrën të rrahë më fort dhe e devijon gjakun tek indet gjatë kohëve të stresit.

Epinefrina klasifikohet si një hormon katekolaminë (siç janë dopamine dhe norepinefrina). Katekolaminat janë një lloj i hormonit të prodhuar nga pjesa e brendshme e gjëndrës adrenale të quajtur medula. 

Emocionet si frika, stresi ose zemërimi mund të shkaktojnë lirimin e epinefrinës.

Kur hormoni hyn në qarkullimin e gjakut, rritet:

• Presioni i gjakut;

• Prodhimi kardiak;

• Rrahjet e zemrës;

• Metabolizmi i sheqerit.

Përgjigjet e mësipërme ndihmojnë në përgatitjen e trupit tuaj për një reagim, duke ju bërë gati për një aktivitet të shpejtë dhe të mundimshëm.

Gjendjet e mëposhtme shëndetësore janë të lidhura me nivelet e epinefrinës:

• Sëmundja e Addisonit është një mangësi e rëndë ose e përgjithshme e hormoneve nga gjëndrat e veshkave, duke përfshirë epinefrinën, kortizolin dhe aldosteronin;

• Tumoret e veshkave, disa të quajtur feokromocitoma, mund të shkaktojnë prodhim të hormoneve të veshkave. Në rastin e feokromocitoma, hormonet e prodhuara janë epinefrina dhe noradrenalina.

Ky tej-sekretim i epinefrinës mund të çojë në një ngritje të rrezikshme dhe të rëndë të presionit të gjakut.

Epinefrina si medikament

Epinefrina sintetike përdoret gjithashtu si ilaç për:

• Për të stimuluar zemrën gjatë një arrestit të zemrës;

• Si një vazokonstriktor (ilaçe për të rritur presionin e gjakut në raste shoku);

• Si një bronkodilator dhe antispazmatik në astmën bronkiale;

• Për të trajtuar një gjendje kërcënuese për jetën e quajtur anafilaksi.

Anafilaksi është një reaksion i rëndë alergjik, i karakterizuar nga një rënie e presionit të gjakut dhe ngushtimi / ënjtja e rrugëve të frymëmarrjes.

Mund të shkaktohet nga pickimet e insekteve ose alergjia nga ushqimet, ilaçe dhe shumë faktorë të tjerë, në varësi të ndjeshmërisë së një personi.

Epinefrina është trajtimi i parë i përgjigjes për anafilaksinë. Përgatitur nga mjeku juaj, ajo vjen si një dozë e vetme (si një EpiPen). Alergologët rekomandojnë mbajtjen e një epinefrine për alergji serioze të pothuajse çdo forme farmaceutike.

Nëse nuk jeni të sigurt se sa serioze mund të jetë alergjia juaj, mjeku mund të marrë një histori të plotë mjekësore dhe të kryejë teste të gjakut dhe lëkurës për ta gjetur arsyen.

Si vepron Epinefrina?

Epinefrina ndihmon në ndryshimin e simptomave kërcënuese për jetën duke lehtësuar muskujt në rrugët e frymëmarrjes dhe forcimin e enëve të gjakut. Mjekimi injektohet në muskuj gjatë një reaksioni anafilaktik.

Njerëzit me alergji të rënda duhet të dinë se si të injektojnë epinefrinën, gjithashtu edhe anëtarët e familjes. Është e rëndësishme të theksohet se medikamente të tjera, të tilla si antihistaminat, nuk i mbrojnë rrugët e frymëmarrjes ose rrisin presionin e ulët të gjakut, kështu që ata nuk do të ndihmojnë gjatë anafilaksisë.

Efektet anësore të zakonshme të epinefrinës janë:

• Ankth;

• Shqetësim;

• Marramendje;

• Dridhje.

Efektet e rralla, por serioze anësore të epinefrinës janë:

• Rrahjet jonormale e zemrës;

• Atak në zemër;

• Rritja e presionit të gjakut;

• Formimi i lëngjeve në mushkëri.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN