MENU
klinika

Palca e kockave

Cili lloj transplanti është më i suksesshëm?

04.12.2018 - 14:08

Ka dy lloje kryesore të transplanteve të palcës së kockave. Lloji i përdorur do të varet nga arsyeja që ju nevojitet për një transplantim.

Transplantet autologe

Transplantimet autologe përfshijnë përdorimin e qelizave staminale të një personi. Ata zakonisht përfshijnë heqjen e qelizave tuaja para fillimit të një terapie të dëmshme ndaj qelizave si kimioterapia ose rrezatimi.

Pas kryerjes së trajtimit, qelizat tuaja kthehen në trupin tuaj. Ky lloj transplantimi nuk është gjithnjë i disponueshëm.

Mund të përdoret vetëm nëse keni një palcë të shëndetshme të kockave. Megjithatë, zvogëlon rrezikun e disa komplikimeve serioze.

Transplantet alogjenik

Transplantet alogjenik përfshijnë përdorimin e qelizave nga një donator. Donatori duhet të ketë përshtatshmëri gjenetike.

Shpesh, një i afërm është i përshtatshëm dhe është zgjedhja më e mirë, por përshtatshmëritë gjenetike mund të gjenden edhe nga një regjistër donatorësh.

Transplantet alogjenik janë të nevojshme nëse keni janë dëmtuar qelizat e palcës së eshtrave. Megjithatë, ata kanë një rrezik më të lartë të komplikimeve të caktuara.

Ndoshta do të duhet të vendosni medikamente për të mbrojtur sistemin tuaj imun në mënyrë që trupi juaj të mos sulmojë qelizat e reja.

Kjo mund t’ju bëjë më të ndjeshëm ndaj sëmundjes. Suksesi i një transplantimi alogjenik varet sa përputhen qelizat e donatorëve tuaj.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Biopsia e palcës së kockave

A është e dhimbshme procedura e biopsisë?