MENU
klinika

Anoreksia

Çrregullimi i ngënies dhe simptomat e saj

23.12.2018 - 09:27

Anoreksia është një çrregullim i ngrënies që përfshin kufizime të rënda të ushqimit.

Njerëzit me këtë çrregullim kanë frikë intensive për të fituar peshë.

Ata janë të gatshëm të marrin masa jo të shëndetshme dhe ekstreme për të kontrolluar kaloritë që futen në organizëm.

Ndonjëherë njerëzit me anoreksi ushtrojnë në mënyrë të detyrueshme, të vjellin pas ngrënies, ose përdorin laksativet.

Anoreksi mund të jetë kërcënuese për jetën dhe e vështirë për t’u kapërcyer. Por trajtimi i duhur mund t’ju ndihmojë të kontrolloni sjelljet tuaja.

anoreksia-konica.al

Simptomat e anoreksisë

Anoreksi shkakton një gamë të gjerë simptomash, të cilat mund të jenë fizike dhe emocionale.

Simptomat fizike të anoreksi mund të përfshijnë:

* Humbje ekstreme në peshë

* Pesha shumë e ulët e trupit

* Lodhje

* Pagjumësi

* Rezultatet anormale të gjakut

* Marramendje

* Flokë të hollë ose të brishtë

* Flokë të hollë që mbulojnë trupin tuaj

* Gishtat blu

* Lëkura e thatë, e njomë ose e verdhë

* Periudhat menstruale të parregullta (në gratë)

* Ndjeni të ftohtë gjatë gjithë kohës

* Kapsllëk

* Dhimbje stomaku

* Rrahje zemre e parregullt

* Presion të ulët të gjakut

* Dehidratim

* Ënjtje në krahë apo këmbë

* Muskujt e dobët

* Kujtesë e dobët

* Dhëmbët e zbehta ose çështje të tjera dentare.

anoreksia-konica.al

Disa simptoma emocionale dhe të sjelljes të shoqëruara me anoreksi janë:

Të preokupuar me peshë ose ushqim

Të hahet shumë pak ose të mos hahet fare

Refuzimi për të ngrënë rreth të tjerëve

Gënjeshtër rreth asaj se sa hani

Marrja e laksativëve

Ushtrimi i tepërt

Të jesh nervoz ose i përulur

Tërheqja nga situata sociale

Veshja me rroba që mbulojnë komplet trupin tuaj

Peshon veten vazhdimisht.

Kush është në rrezik për anoreksinë?

Çdokush mund të ketë anoreksi, por çrregullimi është më i zakonshëm tek vajzat dhe gratë sesa djemtë dhe burrat.

Vajzat zakonisht zhvillojnë anoreksia rreth moshës 16 ose 17. Vajzat dhe gratë në 20-at e hershme kanë rrezikun më të lartë.