MENU
klinika

As nuk ju shkonte mendja

E vërteta e thënë troç për pilulat me vaj peshku!

15.12.2018 - 13:37

Pilulat e vajit të peshkut me sa duket nuk janë edhe aq të nevojshme. Acidet yndyrore Omega-3 janë yndyrna të shëndetshme që janë esenciale për shëndetin e mirë dhe pasi që trupi ynë nuk i prodhon më ato, ne duhet t’i marrim ato nga burime të tjera.

Të gjithë që nga mjekët dhe dietologët, nga naturopathët, mjekët e mjekësisë alternative dhe madje edhe ata të industrisë së suplementeve, pajtohen me këtë fakt.

Dhe të gjithë ata (përveç ndoshta industrisë së suplementeve) bien dakord se mënyra më e mirë për të marrë omega-3 është që të merret përmes konsumimit të peshkut yndyror, si salmoni dhe toni.

Por nuk është gjithmonë e lehtë që të hash peshk rregullisht, prandaj suplementet e vajit të peshkut janë bërë një alternativë popullore për njerëzit që duan të sigurohen se po marrin mjaft nga këto yndyrna të rëndësishme.

Pavarësisht nëse janë apo jo një alternativë e mjaftueshme, megjithatë, ato janë të diskutueshme. Ndërkohë që duhet të bëhen më shumë studime, shkenca deri më tani sugjeron që vaji i peshkut nuk mund të jetë gjithçka që duhet të jetë.

Ja se çfarë duhet të dini për suplementin, dhe si mund të merrni aq sa duhet omega-3 pa gëlltitur poshtë një pilulë masive.

Së pari, le të shohim se pse njerëzit po konsumojnë pilula vaj peshku.

Acidet yndyrore Omega-3 janë yndyrna esenciale që ne kemi nevojë për të patur një shëndet të mirë. Ata janë veçanërisht të dobishme për zemrën, duke punuar për të ulur kolesterolin LDL, dhe gjithashtu kontribuojnë në funksionimin e trurit dhe rritjen e duhur të qelizave.

Ne duhet të marrim yndyrna omega-3 nga burime të jashtme, sepse trupat tanë nuk mund t’i bëjnë ato ashtu si mund të prodhojmë yndyrna të tjera.

Është e natyrshme që njerëzit do të shkojnë drejt suplementeve të tilla të peshkut për të marrë omega-3. Është shumë më e lehtë se sa të gatuhet një fileto peshk çdo natë. Por hulumtimi nuk tregon qartë nëse ju merrni të njëjtin përfitim nga vaji i peshkut se sa nga konsumimi i vetë peshkut.

Një studim i kohëve të fundit në Revistën e Shoqatës Amerikane të Mjekësisë zbuloi se nga 18 studime klinike të rastësishme (standardi i artë i studimeve mjekësore) duke shikuar përdorimin e vajit të peshkut, vetëm dy treguan ndonjë përfitim pozitiv shëndetësor, veçanërisht lidhur me probleme kardiovaskulare, neurokognitive, oftalmike , dhe çrregullime inflamatore.

16 studimet e mbetura nuk treguan ndonjë përfitim apo dëshmi të efikasitetit.

Për më tepër, ky studim i njëjtë ka gjetur se shumica dërrmuese e njerëzve që marrin suplemente të vajit të peshkut e bëjnë këtë pa udhëzime specifike nga mjeku i tyre. Në thelb, shumica e njerëzve marrin vetëm suplementet e vajit të peshkut sepse besojnë se ato janë të dobishme.

Vaji i peshkut duket se ka përfitime, por sasia e nevojshme është ndoshta shumë më e madhe sesa ne mendojmë dhe më e madhe se çdokush merr realisht.

Shoqata Amerikane e Zemrës kohët e fundit gjeti se pacientët që merrnin një dozë të përditshme prej 4 gramësh të acideve yndyrore omega-3 nga vaji i peshkut ia dolën më mirë pas një sulmi në zemër sesa ata që merrnin një hape qetësuese.

Gjetjet e tyre treguan se “acidi yndyror omega-3 është një trajtim i sigurt dhe efektiv në përmirësimin e shëndetit kardiak dhe mund të jetë premtues në reduktimin e rrezikut të dështimit të zemrës ose vdekjes”.

Sigurisht që të gjithë duam të jemi të shëndetshëm dhe të zvogëlojmë rrezikun për sulme në zemër, goditje dhe vdekje, por 4 gramë yndyrna omega-3 nga pilulat e vajit të peshkut është e vështirë të gëlltiten për stomakun.

Një shtesë tipike e vajit të peshkut ose pilulë ka midis 400 dhe 1.200 mg vaj peshku. Nga kjo, një e treta deri në gjysmë (rreth 400-600 mg për pilulë) mund të jetë yndyra e mirë-për ju omega-3 (acid Eicosapentaeonic (EPA) dhe acid docosahexaneoic (DHA)) për të cilën dëgjojmë të thuhet.

Në mënyrë që të merrni 4 gram acide yndyrore omega-3 nga vaji i peshkut, do të duhet të konsumoni të paktën tetë pilula çdo ditë. Pilulat nuk janë as të vogla.

Ky nivel i marrjes së vajit të peshkut mund të çojë në një numër efektesh anësore të padëshiruara dhe të pakëndshme, duke përfshirë gromësima, frymëmarrje të keqe, djegie të zorrëve, të përziera, duke e bërë këtë regjim jashtëzakonisht të vështirë për t’u pajtuar.

Edhe shuma e rekomanduar e përditshme u jep shumë njerëzve një stomak të shqetësuar dhe një frymëmarrje me erë të keqe, dhe kjo është arsyeja pse ka pilula që tregtohen pa patur asnjë shije të peshkut.

Në të vërtetë, Ilan Kedan, Shefi i Divizionit të Kardiologjisë në Qendrën Mjekësore Cedars Sinai në Los Anxhelos, tregon për se në përgjithësi nuk rekomandon vaj peshku për pacientët e tij me probleme kardiake sepse “nuk ka të dhëna bindëse që sugjerojnë efektivitet në këto doza më të ulëta.”

(Shumica e pacientëve kardiakë marrin 2.000 mg (2 gramë) në ditë të vajit të peshkut, më pak se 4 gramë në ditë të rekomanduara në studim.) Jo vetëm kjo, por Kedan thotë se vaji i peshkut” është vetëm një pilulë më shumë që pacientët duhet të mos harrojnë ta marrin çdo ditë “, dhe këta pacientë janë” duke marrë tashmë disa pilula”.

Lëngu nuk duket se ia vlen të shtrydhet.”

Një tjetër shqetësim i mundshëm me vajin e peshkut është se çfarë mund të marrim tjetër kur ta konsumojmë.

Ka shumë mbeturina plastike që fluturojnë në oqeanet tona, dhe peshqit dhe krijesat e tjera detare hanë disa nga grimcat shumë të vogla plastike. Kimikatet toksike të lidhura me plastikën si PCB, BPA, DDT dhe të tjerë përfundojnë në peshq, të depozituara në yndyrën e tyre dhe përfundimisht mund të përfundojnë edhe tek ne.

Në fund: Hani peshk, hidhni pilulat e kuajve.

Marion Nestle, Ph.D. Profesor i Ushqimit, Studimeve Ushqimore dhe Shëndetit Publik në Universitetin e Nju Jorkut, thotë se , “Shumica e provave për përfitimet e omega-3 vijnë nga studimet e konsumit të peshkut, “të tilla si dieta mesdhetare ku nivelet mjaft të larta të peshkut yndyror konsumohen rregullisht.

Ai vazhdon të thotë: “Provat nga studimet e suplementeve janë të përziera” dhe kur bëhet fjalë për vajin e peshkut, nivelet aktuale të marrjes mund të mos jenë shumë të efektshme.

Nuk ju pëlqen ushqimi i detit? Veganë? Ju mund të merrni omega-3 edhe nga bimët.

Ne kemi nevojë për yndyrna omega-3 për shëndetin e mirë dhe mund t’i marrim ato vetëm nga ushqimi ose shtesat, por nëse nuk ha peshk, ka vende të tjera për t’i marrë ato.

Acidi Alpha linolenic është një acid yndyror që vjen nga bimët dhe trupat tanë mund ta konvertojnë këtë në forma të tjera të omega-3, DHA dhe EPA. Megjithatë, disa prova tregojnë se nuk e bën këtë në mënyrë shumë efikase.

Marrja e ALA-s të mjaftueshme nga ushqime si arra, vaji i ullirit dhe fara lini është e mirë, por ne nuk mund të mbështetemi në procesin e konvertimit të trupit për të marrë të gjitha EPA dhe DHA që na nevojiten.

Ja nga vjen burimi vegan i këtyre yndyrave: nga algat.

Vajrat e algave janë një burim i frytshëm i DHA me bazë bimore, ku peshqit marrin DHA e tyre dhe nuk mbajnë të njëjtin rrezik të kontaminimit si vaji i peshkut pasi ato janë në fund të zinxhirit ushqimor.

Vajrat e algave nuk duket të shfaqin efektet anësore të raportuara si të vajrave të peshkut dhe janë përdorur në produkte ushqimore si formula për vite me rradhë. Gjeni një suplement alge ose vaj që përmban të dy DHA dhe EPA për të marrë përfitime më të mëdha.

“Ashtu si shumë të tjera në të ushqyerit,” – thotë Dr. Nestle, “këshillat vlejnë gjithnjë edhe ata që ushqehen vetëm me perime dhe fruta. “Në këtë rast, ky produkt vegjetarian vjen vjen nga fundi i oqeanit.”