MENU
klinika

Bëni këto teste!

Fëmija juaj mund të lindi me sëmundje të rrezikshme nëse…

16.12.2018 - 15:20

Testimi i shtatzënisë siguron informacion rreth shëndetit të fëmijës para se të lindë. Disa teste rutinë gjatë shtatzënisë gjithashtu kontrollojnë shëndetin e nënës. 

Në vizitën tuaj të parë prenatale, mjeku do të testojë gjëra të ndryshme, duke përfshirë problemet me gjakun, shenjat e infeksioneve dhe nëse jeni i imunizuar ndaj rubeolës, fruthit dhe lisë së dhenve.

Për gjithë gratë gjatë shtatzënisë, mjeku mund të sugjerojë një numër testesh të tjera. Disa teste sugjerohen për të gjitha gratë, të tilla si testi i diabetit, sindromës Down, dhe HIV-it.

Mund të ofrohen edhe teste të tjera bazuar në moshë, si:

1.Teste mbi sëmundje të trashëgueshme të mundshme;

2.Teste rutine (analiza të ndryshme).

Ekzistojnë dy lloje testesh:

Këto teste janë bërë për të parë nëse ju ose fëmija juaj mund të keni probleme të caktuara. Ata vlerësojnë rrezikun, por nuk diagnostikojnë probleme.

Nëse rezultati i testit të shqyrtimit është i parregullt, kjo nuk do të thotë se ka një problem. Kjo do të thotë që nevojitet më shumë informacion. Mjeku juaj mund t’ju informojë.

Testet diagnostike tregojnë nëse ju ose fëmija juaj keni një problem të caktuar. Është zgjedhja juaj për të marrë ose jo testet e lindjes. Ju dhe mjeku juaj mund të diskutoni rreziqet dhe përfitimet e testeve dhe çfarë lloj informacioni mund t’ju japin testet.

Ju mund të shqetësoheni se fëmija juaj do të ketë probleme shëndetësore. Ndërsa shumica e foshnjave lindin të shëndetshme, është e rëndësishme të kuptoni mundësitë tuaja për të marrë detaje rreth shëndetit të foshnjës.

Dy llojet kryesore të testimit prenatal janë:

Testet e shqyrtimit: Testet e shqyrtimit prenatal mund të identifikojnë nëse foshnja juaj ka më shumë ose më pak të ngjarë të ketë defekte të caktuara lindjeje, shumë prej të cilave janë çrregullime gjenetike.

Këto teste përfshijnë testet e gjakut, një lloj të veçantë të ultratingullit dhe ekzaminimin e ADN-së pa qelizë prenatale. Testet e shqyrtimit prenatal ofrohen zakonisht gjatë tremujorit të parë ose të dytë. Testet e shqyrtimit nuk mund të bëjnë një diagnozë përfundimtare.

Nëse rezultatet tregojnë një rrezik në rritje për një çrregullim gjenetik, mjeku juaj do të diskutojë opsionet tuaja për një test diagnostik për të konfirmuar diagnozën.

Testet diagnostike: Nëse një test i shqyrtimit tregon një problem të mundshëm ose mosha juaj, historia familjare ose historia mjekësore ju vë në rrezik të shtuar për të pasur një fëmijë me një problem gjenetik.

Një test diagnostik është mënyra e vetme për t’u siguruar për një diagnozë. Disa teste diagnostike, të tilla si marrja e kampionit korionik dhe amniocenteza, mbajnë një rrezik të vogël të abortit.

Testet e shqyrtimit prenatal përfshijnë:

Gjatë tremujorit të parë, mjeku juaj do t’ju bëj një test gjaku dhe ultratinguj për të matur madhësinë e hapësirës së qartë në indet në pjesën e pasme të qafës së foshnjës (translucenca nuçale).

Gjatë tremujorit të dytë, mjeku juaj do t’ju bëj një test tjetër të gjakut të quajtur kuadrat ekran. Ky test mat nivelet e katër substancave në gjakun tuaj.

Rezultatet tregojnë rrezikun e mbajtjes së një fëmije që ka kushte të caktuara kromozomike, siç është sindroma Down. Testi gjithashtu mund të ndihmojë në zbulimin e defekteve të tubave nervor, anomalitë serioze të trurit ose palcës kurrizore.

Ekzaminimi i ADN-së pa qelizë prenatale. Ky test i gjakut shqyrton ADN fetale në rrjedhën e gjakut të nënës për t’u shfaqur për shansin më të madh për probleme specifike kromozomike, të tilla si sindroma Down. Ky shqyrtim gjithashtu mund të japë informacion në lidhje me seksin e foshnjës dhe llojin e gjakut të rhesus (Rh).

Testet e shqyrtimit prenatal për anomalitë fetale janë opsionale. Është e rëndësishme të merrni një vendim të informuar për testimin e shtatzënisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN