MENU
klinika

Kurojnë aneminë

Frutat e kësaj bime largojnë gurët në veshka!

18.12.2018 - 14:31

Vishnja është një frut i shijshëm dhe tepër i ushqyeshëm. Ajo përdoret e freskët, e përpunuar në trajtë reçeli, kompostoje, prevedeje, etj. 

Frutat e vishnjës konsiderohen të ngarkuara me një “mal” vitaminash dhe mineralesh. Përmbajnë vitamina A, C, PP, B1, B2, acide organike, rreth 9% sheqerna etj.

Për qëllime mjekësore, përdoren frutat dhe bishtat e tyre të thara. Frutat e vishnjës janë freskuese, kurojnë sëmundjet e veshkave dhe aneminë. 

Ato grumbullohen në periudhën e pjekurisë dhe thahen në vende të ajrosura dhe me hije. Bishtat e frutave të vishnjës, kanë gjetur përdorim të mirë për vetitë e tyre diuretike dhe rrudhëse.

Gurët në veshka

Për të ndihmuar në eleminimin e gurëve në veshka, përdoret çaji, i cili përgatitet si vijon:

Merren 10-15 gr bishta vishnjeje dhe zihen në 200 ml ujë, derisa të mbeten ¾ e sasisë fillestare të ujit. Çaji pihet I ngrohtë, para buke, 2-3 herë gjatë ditës. Kura zgjat për 10-15 ditë radhazi.

Kurimi i anemisë

Në këto rastet e shfaqjes së sëmundjes së anemisë, këshillohet të merren rreth gjysmë kg vishnje të freskëta, të cilat lahen e pastrohen mirë. Ato konsumohen gjatë gjithë ditës, duke e vazhduar kurën për 15-20 ditë.

Vishnja shërben edhe për rregullimin e sistemit të tretjes si dhe qetësimin e organizimit në raste lodhjeje.