MENU
klinika

Nga The Economist

Italia “armëpushim” me Komisionin Europian

21.12.2018 - 10:58

Në fund, shpirti i festave mbizotëron. Komisioni Europian ka patur vazhdimisht konflikte me qeverinë populiste të Italisë mbi buxhetin e saj për vitin 2019.

Italia ndërmori për të shkurtuar defiçitin e saj nominal të buxhetit nga 2.4% të PBB-së në 2%. Komisioni me dëshirë ra dakord se deficiti strukturor, duhet të mbetet i pandryshuar vitin e ardhshëm. “Zgjidhja në tryezë nuk është ideale,” tha Dombrovskis, komisioneri për euron. Por ideale apo jo, i lejon komisionit të shmangë hapjen e një procedure kundër Italisë, që do t’i shkaktonte asaj dëme të mëdha.

Mosmarrëveshjet treguan dy gjëra. E para është se kërcënimi i BE-së për sanksionet funksionon, sidomos kur bëhet fjala për një vend me ekonominë në telashe. Në tremujorin e tretë, PBB-ja ra me 0.1% krahasuar me tremujorin e mëparshëm.

Shpresa e qeverisë italiane ishte se mund ta bënte atë të rritet përsëri. Por nëse komisioni do ta kishte detyruar thesarin italian të paguante gjoba të mëdha, mund të ishte zvogëluar.

Leksioni tjetër është që, për të gjitha bisedimet për burokracinë e BE-së, Komisioni Evropian përbëhet nga politikanët dhe ata. Duke qenë të detyruar të zgjedhin, ata i vendosin kërkesat politike përpara atyre ekonomike.

Mund të ketë pasur edhe të tjera. Në një intervistë me Corriere della Sera, Conte tha se i kishte kujtuar komisionit se qeveria e tij “u përball me një detyrë për të ruajtur stabilitetin shoqëror në Itali”.

Conte u shfaq si një nga fituesit e paktë nga kjo çështje e zjarrtë. Deri tani është konsideruar si një lodër e deputetëve të tij, por kryeministri ndërmjetësoi një kompromis. Kjo do ta përmirësojë shumë imazhin e tij.

Ndërkohë Di Maio dhe Salvini kanë përjashtuar çdo kompromis të mundshëm.

Megjithatë, pyetja e vërtetë është nëse Italia do të fitojë ose do të humbasë.

Dombrovskis tha se buxheti i vitit të ardhshëm nuk ofroi zgjidhje për problemet afatgjata të vendit. Ai ka të drejtë: nuk arrin të trajtojë çështjen e produktivitetit në rënie të Italisë. Shpenzimet e infrastrukturës janë pakësuar, etj.

Qeveria pritet të zvogëlojë parashikimin e saj për rritjen e PBB-së për 2019 në 1,5% në 1%. Por edhe kjo duket optimiste. Duhet më shumë se thjesht një shpirt festiv për ta mbrojtur Italinë nga një recesion tjetër vitin e ardhshëm./konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga New York Times

A po gabon BE me Italinë?