MENU
klinika

Ja arsyet!

Keni frymëmarrje të çrregullt?

27.12.2018 - 16:51

Hiperventilimi është një gjendje në të cilën filloni të merrni frymë shumë shpejt. Një frymëmarrje e shëndetshme ndodh me një ekuilibër të shëndetshëm midis oksigjenit dhe dyoksidit të karbonit. Hiperventilimi i rëndë mund të çojë në humbjen e vetëdijes.

Për disa njerëz, hiperventilimi është i rrallë. Kjo ndodh vetëm si një përgjigje e rastësishme, e panikuar nga frika, stresi ose fobia. Për të tjerët, kjo gjendje ndodh si një përgjigje ndaj gjendjeve emocionale, të tilla si: depresioni, ankthi ose zemërimi. Kur hiperventilimi është një dukuri e shpeshtë, ajo është e njohur si sindroma hiperventilim.

Kjo frymëmarrje e çrregullt mund të çojë në ngushtimin e enëve të gjakut që furnizojnë gjakun në tru. Ky reduktim në furnizimin me gjak në tru çon në simptoma të tilla si ndjeshmëri dhe ndjesi shpimi gjilpërash në gishta.

Hiperventilimi njihet edhe si:

• Frymëmarrje të shpejtë (ose të shpejtë);

• Shkalla e frymëmarrjes (ose frymëmarrja) – e shpejtë dhe e thellë.

Shkaqet e zakonshme të hiperventilimit

Ka shumë faktorë që mund të çojnë në hiperventilim. Kjo gjendje më shpesh rezulton nga ankthi, paniku, nervozizmi ose stresi. Shpesh merr formën e një sulmi paniku.

Shkaqe të tjera përfshijnë:

• Rrjedhje gjaku;
• Përdorimi i stimuluesve;
• Mbidoza e drogës (për shembull, mbidozimi i aspirinës);
• Dhimbje të forta;
• Barrë;
• Infeksion në mushkëri;
• Sëmundjeve të mushkërive, të tilla si: sëmundja kronike obstruktive pulmonare (COPD) ose astma;
• Probleme të zemrës, të tilla si një atak në zemër;
• Ketoacidozë diabetike (një ndërlikim i sheqerit të lartë në njerëz me diabet të tipit 1);
• Dëmtime në kokë;
• Ngjitja në lartësi mbi 6.000 metra.

Kur kërkohet trajtim për hiperventilim

Hiperventilimi mund të jetë një çështje serioze. Simptomat mund të zgjasin 20 deri në 30 minuta. Ju duhet të kërkoni trajtim për hiperventilim kur ndodhin simptomat e mëposhtme:

• Frymëmarrje të shpejtë dhe të thellë për herë të parë;
• Dhimbje;
• Ethe;
• Rrjedhje gjaku;
• Ndjenja e ankthit, nervozizëm apo tension;
• Rrahje të forta të zemrës;
• Probleme me ekuilibrin, ndjeshmëri ose marramendje;
• Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në duart, këmbët ose rreth gojës;
• Ngushtësi në gjoks, mbushje, presion ose dhimbje.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN