MENU
klinika

Faktorët e rrezikut

Keni refluks? Mos hani këto ushqime

25.12.2018 - 14:48

Aciditeti i tepërt në stomak shkakton shpeshherë kthimin e ushqimit nga stomaku juaj dhe ngjitet në ezofag e quajtur edhe refluks gastroezofageal (GERD).

GERD prek rreth 20 për qind të njerëzve në Shtetet e Bashkuara. Nëse nuk trajtohet, ndonjëherë mund të shkaktojë komplikacione serioze.

Faktorët e rrezikut për GERD

Disa kushte mund të rrisin shanset për të zhvilluar GERD, duke përfshirë:

• Obeziteti;
• Shtatzënia;
• Hernia hiatal;
• Çrregullime të indit lidhës.

Disa sjellje jetese gjithashtu mund të rrisin rrezikun e GERD, duke përfshirë:

• Pirja e duhanit;
• Mënyra e të ushqyerit ( mos përtypja e mirë);
• Të fjeturit menjëherë pas ngrënies;
• Ngrënia e ushqimeve të skuqura ose me aromë;
• Pirja e lëngjeve me sodë, kafe ose alkool;
• Përdorimi i ilaçeve anti-inflamatore nonsteroidal (NSAIDS), të tilla si aspirina ose ibuprofen.

Nëse keni ndonjë nga këta faktorë rreziku, marrja e masave për t’i modifikuar ato mund t’ju ndihmojë të parandaloni ose menaxhoni GERD.

Komplikime të mundshme të GERD

Në shumicën e njerëzve, GERD nuk shkakton komplikacione serioze. Por në raste të rralla, kjo mund të çojë në probleme shëndetësore serioze ose madje edhe kërcënuese për jetën.

Komplikimet e mundshme të GERD përfshijnë:

• Esophagitis (një inflamacion i ezofagut tuaj);
• Kufizim ezofageal, i cili ndodh kur ezofagu ngushton ose shtrëngon;
• Ezofagu i Barrett-it, që përfshin ndryshime të përhershme në rreshtimin e ezofagut tuaj;
• Kancer ezofageal, i cili prek një pjesë të vogël të njerëzve me Ezofagin e Barrett;
• astma, kollë kronike ose probleme të tjera të frymëmarrjes, të cilat mund të zhvillohen nëse ju kaloni acidin e stomakut në mushkëritë tuaja;
• Erozioni i dhëmbëve ose probleme të tjera dentare.

Për të ulur shanset e komplikimeve, është e rëndësishme të ndërmerrni hapa për të parandaluar dhe trajtuar simptomat e GERD.

Ushqimi dhe GERD

Në disa personave, lloje të caktuara të ushqimeve dhe pijeve shkaktojnë simptoma të GERD. Shkaktarët e zakonshëm dietik përfshijnë:

• Ushqime me yndyrë të lartë;
• Ushqime me aromë;
• Çokollate;
• Ananasi;
• Domate;
• Qepë;
• Hudhër;
• Nenexhik;
• Alkool;
• Kafe;
• Çaj;
• Sodë.