MENU
klinika

Kredia për shtëpi

Kërkesa do të dyfishohet

11.12.2018 - 15:41

Banka Europiane e Investimeve ka publikuar një raport të zgjeruar për performancën e sektorit bankar në gjysmën e dytë të këtij viti në vendte e Europës Qendrore dhe jug-lindore, mes të cilave edhe Shqipëria. Raporti analizon në mënyrë të zgjeruar ecurinë e këtij sektori në vendin tonë, si dhe jep projeksione për të ardhmen, ndërkohë që përpilohet më formën e anketës.

Aktualisht, kërkesa për kredi për shtëpi zë vetëm 20% të tregut, nën mesataren e vendeve të rajonit. Por ajo që bie në sy është projeksioni për 6 muajt e ardhshëm. Vetë aktorët e tregut presin që ky segment i kredisë të zërë 40% të tregut, ndërkohë që mestarja e rajonit do të jetë në rreth 25%. Këto pritshmëri duket se lidhen ngushtë me ecurinë e tregut të ndërtimit në vend, në një bum të paprecedentë gjatë muajve të fundit.

Bankat presin gjithashtu që kërkesa për kredi në valutë të huaj të bjerë nën 40%, nga rreth 60% që ka qenë gjatë 6 mujave të kaluara. Për kompanitë e mëdha nuk pritet një rritje e kërkesës për hua.

“Bankat kanë raportuar një rritje të moderuar si të kërkesës për kredi ashtu edhe kushteve të ofertës. Normat e kredive me probleme kanë vazhduar që të bien, por vijojnë të mbeten ndër më të lartat në rajon.”-thotë  në terma të përgjithshme Banka Europiane e Investimeve, organi zyrtar huadhënës i Bashkimit Europian, ku aksionerë janë të gjitha vendet anëtare të unionit, sa i përket ecurisë së këtij sektori në vendin tonë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Rritet te bizneset dhe individët

Kredia afatgjatë arrin në 2.3 miliardë euro

Rritet vetëm për individët

Kredia “me paterica”