MENU
klinika

Konstipacioni

Komplikimet e tretjes

14.12.2018 - 18:54

Kapsllëku është një çështje e zakonshme e tretjes në të cilën lëvizjet e zorrëve janë të rralla ose të vështira.

Kapsllëku ndodh kur ke më pak se tre lëvizje zorrësh në një javë.

Është konsideruar një simptomë e çështjeve të ndryshme shëndetësore, në vend se një sëmundje në vetvete.

Lëvizjet “normale” të zorrëve ndryshojnë midis njerëzve. Disa njerëz mund të kenë lëvizje tri herë në ditë, ndërsa të tjerët mund të kenë vetëm një lëvizje të zorrëve tri herë në javë.

Ju konsideroheni me konstipacion (kapsllëk) nëse keni më pak se tre lëvizje zorrësh në një javë. Pas kësaj pike, jashtëqitja bëhet e vështirë apo edhe e dhimbshme.

Prevalenca dhe faktorët e rrezikut

Kapsllëku është një nga çështjet më të zakonshme gastrointestinale (GI) në Shtetet e Bashkuara, duke ndikuar në rreth 42 milionë njerëz, ose pothuajse 15 për qind të popullsisë, sipas Institutit Kombëtar të Diabetit dhe Sëmundjeve të Sëmundjeve të Rruajtjes dhe Veshkave (NIDDK).

Edhe pse konstipacioni mund të prekë këdo, ju jeni në rrezik më të madh për atë nëse jeni:

Femër;

• Mosha 65 ose më e vjetër;

• Kequshqyerje;

• Prejardhja jo evropiane.

Ju jeni gjithashtu në rrezik më të lartë për kapsllëk nëse jeni shtatzënë, nëse sapo keni lindur ose keni pasur kirurgji.

Shkaqet e kapsllëkut
Traktati GI, i cili përbëhet nga një seri organesh që shtrihen nga goja në anus, është përgjegjës për tretjen, përthithjen e lëndëve ushqyese dhe heqjen e mbeturinave.

Në traktin e ulët të gastrointestinit, zorrët e mëdha që përfshin zorrën e trashë dhe rektumin thithin ujin nga ushqimi që tretet.

Kapsllëku ndodh kur ushqimi shpenzon shumë kohë në zorrën e trashë.

Zorra e trashë thith shumë ujë, duke e bërë tretjen tuaj të thatë dhe e vështirë për muskujt tuaj të zorrës së trashë për të shtyrë nga trupi juaj.

Një gamë e gjerë faktorësh mund të çojë në kapsllëk, duke përfshirë:

Mungesa e fibrave në dietë;

• Mungesa e aktivitetit fizik;

• Mungesa e lëngjeve.

Disa barna (të tilla si barnat kundër depresionit, kundër dhimbjeve, antiacidet e caktuara dhe shtesat e hekurit, antikonvulsantët dhe antispasmodikët, barnat e sëmundjes së Parkinsonit dhe bllokuesit e kanalit të kalciumit për presionin e lartë të gjakut dhe sëmundjet e zemrës);

• Problemet ose çrregullimet e traktit të gastrointestinal GI, si sindroma e zorrëve, tumoret ose pengesat e tjera, sëmundjet celiac, dhe polipet e zorrës së trashë;

• Sëmundje të ndryshme mjekësore, duke përfshirë sklerozën e shumëfishtë, diabetin, hipotiroidizmin, sëmundjen e Parkinsonit, goditjen dhe dëmtimin e nervit.

Komplikimet e kapsllëkut
Kapsllëku është më shpesh akut, por gjithashtu mund të jetë kronik ose afatgjatë dhe ky lloj i kapsllëkut mund të ketë komplikime.

Këto komplikime të mundshme përfshijnë:

Hemorroide (venat e fryra në rektum ose rreth anusit që mund të shkaktojnë dhimbje rektale dhe gjakderdhje);

• Dhimbje dhe gjakderdhje;

• Impakt fekal (paaftësia për të dalë jashtë, sepse ajo është ngurtësuar në e zorrën e trashë dhe rektum);

• Prolapsi rektal (një gjendje në të cilën një pjesë e rektumit del nga anusi).

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN