MENU
klinika

Arsyet dhe procedura

Kur duhet bërë transplantimi i palcës kockore?

04.12.2018 - 12:37

Një transplant i palcës së kockave është një procedurë mjekësore e kryer për të zëvendësuar palcën e eshtrave që është dëmtuar ose shkatërruar nga sëmundja, infeksioni ose kimioterapia.

Kjo procedurë përfshin transplantimin e qelizave burimore të gjakut, të cilat udhëtojnë në palcën e eshtrave ku prodhojnë qeliza të reja të gjakut dhe nxisin rritjen e palcës së re. Palca e kockave është ind i trashë dhe yndyror brenda kockave tuaja.

Krijon pjesët e mëposhtme të gjakut:

• Qelizat e kuqe të gjakut, të cilat mbajnë oksigjen dhe lëndë ushqyese në të gjithë trupin;

• Qeliza të bardha të gjakut, të cilat luftojnë infeksionin;

• Trombocitet, të cilat janë përgjegjëse për formimin e mpiksjes;

Palca e kockave gjithashtu përmban qeliza staminale të formimit të gjakut, si qeliza burimore hematopoietike, ose HSCs. Shumica e qelizave tashmë janë të diferencuara dhe mund të bëjnë vetëm kopje të vetes.

Megjithatë, këto qeliza burimore nuk janë të specializuara, që do të thotë se ata kanë potencial të shumohen nëpërmjet ndarjes së qelizave ose mbeten qelizat burimore.

HSC-ja e gjetur në palcën e eshtrave do të prodhojë qeliza të reja të gjakut gjatë gjithë jetëgjatësisë tuaj. Një transplant i palcës së eshtrave zëvendëson qelizat staminale të dëmtuara me qeliza të shëndetshme.

Kjo ndihmon trupin tuaj të prodhojë mjaft qeliza të bardha të gjakut, trombocite ose qeliza të kuqe të gjakut për të shmangur infeksionet, çrregullime të gjakderdhjes ose anemi.

Qelizat staminale të shëndetshme mund të vijnë nga një dhurues, ose mund të vijnë nga trupi juaj. Në raste të tilla, qelizat burimore mund të rriten para se të filloni trajtimin e kimioterapisë ose rrezatimit. Ato qeliza të shëndetshme pastaj ruhen dhe përdoren në transplantim.

Pse nevojitet transplanti i palcës së kockave?

Transplantet e palcës së kockave kryhen kur stomaku i një personi nuk është mjaft i shëndetshëm për të funksionuar siç duhet. Kjo mund të jetë për shkak të infeksioneve kronike, sëmundjeve ose trajtimeve të kancerit.

Disa arsye për transplantin e palcës së eshtrave përfshijnë:

• Anemia aplastike, që është një çrregullim në të cilin ndalohet prodhimi i qelizave të reja të gjakut;

• Kanceret që ndikojnë në mëlçi, të tilla si leucemia, limfoma dhe mieloma e shumëfishtë;

• Dëmtimi i palcës së eshtrave për shkak të kimioterapisë;

• Neutropenia kongjenitale, e cila është një çrregullim i trashëguar që shkakton infeksione të përsëritura;

• Anemi i qelizave te sipërme, e cila është një çrregullim i trashëguar i gjakut që shkakton deformim të qelizave të kuqe të gjakut;

• Talasemia, që është një çrregullim i trashëguar i gjakut, ku trupi formon një formë jonormale të hemoglobinës, një pjesë integrale e qelizave të kuqe të gjakut.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN