MENU
klinika

Mësojini!

Cilat janë shkaqet e marramendjes?

27.12.2018 - 16:09

Marramendja është ndjenja e të qënit në momente të caktuara pa ekuilibër, shikim të turbullt, ndjenjë dobësie, mundet edhe zhurmë në vesh. 

Ndikon në organet shqisore, veçanërisht në sytë dhe veshët, kështu që ndonjëherë mund të shkaktojë zbehje. Marramendja nuk është sëmundje, por simptomë e çrregullimeve të ndryshme.

Vertigo dhe disekuilibri mund të shkaktojnë një ndjenjë marramendje, por këto dy terme përshkruajnë simptoma të ndryshme. Vertigo karakterizohet nga një ndjesi tjerrëse, sikur dhoma lëviz. Gjithashtu mund të ndiheni si në lëvizje ose sikur të jeni të përkulur në njërën anë. Disekuilibri është një humbje e ekuilibrit. Marramendje e vërtetë është ndjenja e humbjes së dritës ose gati të fikët.

Marramendja është e zakonshme dhe shkaku themelor i saj zakonisht nuk është serioz. Marramendja e rastit nuk është diçka për t’u shqetësuar. Megjithatë, duhet të telefononi menjëherë mjekun tuaj nëse jeni duke përjetuar episode të përsëritura të marramendjes pa asnjë arsye të dukshme.

Shkaqet e marramendjes

Shkaqet e zakonshme të marramendjes përfshijnë një migrenë, ilaçe dhe alkool. Gjithashtu mund të shkaktohet nga një problem në veshin e brendshëm, ku balancohet rregullimi.

Shkaku më i zakonshëm i marramendjes është vertigo beninje pozitive (BPV). Kjo shkakton marramendje afatshkurtër kur dikush ndryshon shpejt pozicionin.

Marramendja gjithashtu mund të shkaktohet nga sëmundja e Meniere. Kjo shkakton humbjen e dëgjimit dhe tringëllimë në veshë. Një tjetër shkak i mundshëm për marramendje është neuroma akustike. Ky është një tumor beninj që formohet në nervin që lidh veshin e brendshëm me trurin.

Disa shkaqe të tjera të mundshme të marramendjes përfshijnë:

• Rënie e papritur e presionit të gjakut;

• Sëmundje të muskujve të zemrës;

• Rënie në vëllimin e gjakut;

• Çrregullime ankthi;

• Anemia (hekuri i ulët);

• Hipoglikemia (sheqeri i ulet i gjakut);

• Infeksion veshi;

• Dehidratim;

• Goditje nga nxehtësia;

• Stërvitje e tepruar.

Në raste të rralla, marramendja mund të shkaktohet nga skleroza e shumëfishtë, një goditje, një tumor malinj ose një çrregullim tjetër i trurit.
Ndonjëherë, marramendja shoqërohet me të përziera, të vjella ose lodhje trupore.

Kërkoni ndihmë urgjente mjekësore nëse keni këto simptoma për periudha të gjata, në mënyrë që të gjeni shkakun kryesor të kësaj simptome.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Simptomat dhe shkaqet

Pse ndodhë marramendja?