MENU
klinika

Fjalimi i Vitit të Ri

Merkel: Bashkëpunimi ndërkombëtar është nën presion

31.12.2018 - 09:47

Në vitin 2019 Gjermania do të marrë përgjegjësi më të madhe ndërkombëtare dhe do të vazhdojë përpjekjet për zgjidhjen e çështjeve të vështira ndërkombëtare, kështu u zotua Angela Merkel në fjalimin e Vitit të Ri.

Kancelarja tha se siguria e dikurshme në lidhje me bashkëpunimin ndërkombëtar ishte “nën presion”, duke folur për marrëdhëniet SHBA-Gjermani.

Këtë vit, Presidenti Donald Trump dhe kancelarja u përplasën lidhur me disa çështje gjermane të politikës së brendshme dhe të jashtme.

Fjalimi i Vitit të Ri të Merkelit do të transmetohet të hënën gjatë ditës.

Gjatë vitit të kaluar, kancelarja Merkel ka qenë një mbrojtëse kryesore e multilateralizmit, në kontrast me politikën e jashtme të Amerikës së Veriut, Trump.

“Për interesin tonë, ne duhet të marrim më shumë përgjegjësi”, tha udhëheqësja gjermane, duke paralajmëruar se problemet globale si ndryshimet klimatike, migracioni dhe terrorizmi nuk mund të zgjidhen vetëm.

Duke marrë një vend të përkohshëm në Këshillin e Sigurimit të OKB-së në 2019 dhe 2020, Gjermania do të kërkojë “zgjidhje globale”, tha Merkel.

Kancelarja, i cili do të japë dorëheqjen në vitin 2021, premtoi të rriste shpenzimet e vendit për ndihmën humanitare dhe mbrojtjen.

kolana e librave

Merkel gjithashtu foli për ndarjen e thellë politike të Gjermanisë, duke pranuar se qeveria e saj kishte hedhur poshtë qytetarët dhe duke bërë thirrje për solidaritet dhe bashkëpunim.

“Ne do të përballemi me sfidat e kohëve tona, vetëm nëse rrimë së  bashku dhe bashkëpunojmë me të tjerët përtej kufijve”.

Këtë vit, pas rezultateve të dobëta të partisë së saj në zgjedhjet rajonale të këtij viti, Merkel njoftoi se do të largohet si kryetare e partisë, një pozicion që ajo e ka mbajtur për 18 vjet.

“Ne duam t’i trajtojmë këto pyetje për interesin tonë dhe mënyra më e mirë për ne për të bërë këtë është duke marrë parasysh interesat e të tjerëve”, tha ajo.

“Ky është mësimi i dy luftërave botërore të shekullit të kaluar. Por kjo bindje sot nuk ndahet nga të gjithë, siguria e bashkëpunimit ndërkombëtar është nën presion” shtoi Merkel.

“Në një situatë të tillë, ne duhet të qëndrojmë përsëri lart për bindjet tona, të bëjmë argumente, të luftojmë. Dhe ne duhet të marrim më shumë përgjegjësi për interesin tonë, “tha Merkel.

Një tekst i mesazhit të Vitit të Ri të Merkelit u publikua nga zyra e saj përpara transmetimit të planifikuar më 31 dhjetor./konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Project Syndicate

‘Tragjedia’ e Angela Merkel