MENU

Këshilla

Në këtë orë nuk duhet kurrsesi të pini kafe!

05.12.2018 - 16:59

Nëse edhe ju si shumicës së njerëzve ju nevojitet kafe që në mëngjes që të funksiononi si duhet, me siguri e pini atë sapo shkoni në zyrë përpara orës 8 ose 9. Por, duket se konsumi i kafes para orës 10 është i gabuar, pasi nuk ka asnjë efekt.

Nga një studim i kryer nga specialisti i gjumit “Time 4 Sleep”, u vu re se shumica e njerëzve e pinë kafenë në orën 8 e gjysëm në mëngjes. Arsyeja se pse nuk është ide e mirë konsumi i kafes që aq herët është se midis orës 8 dhe 9 në mëngjes, në trupin tuaj ka kortizol mjaftueshëm; kortizoli është hormoni i stresit, që ka efekt që ju mban zgjuar dhe ju mobilizon pas gjumit të natës.

Nivelet e kortizolit janë më të larta 30 min deri në 2 orë pas zgjimit. Kur kortizoli është në pikun e tij, është momenti më i keq për të pirë kafe, pasi kafeina imiton përgjigjen e stresit dhe shkakton një rritje të mëtejshme rë niveleve të kortizolit.

fakte rreth kafese-konica.al

Kjo çrregullon bioritmet tuaja dhe indukton një intolerancë ndaj kafeinës duke e bërë atë më pak efektive gjatë ditës.

Konsumi i kafesë në orën 10, megjithatë, pasi nivelet e kortizolit kanë rënë, do të sigurojë që kafeina që po merrni të ketë impakt, shkruan Pamfleti.

Koha që kafeina qëndron në trupin tuaj varion nga personi në person. Mund të duhen nga 2 orë, në 40 minuta ose madje edhe 10 orë që kafeina të largohet nga organizmi juaj, në varësi të mënyrës se si trupi juaj vepron.