MENU
klinika

Bëni kujdes!

Pasojat që vijnë nga gjakderdhja…

16.12.2018 - 16:27

Çrregullimet e gjakderdhjes quhen ndryshe “çrregullime të mpiksjes së gjakut”. Normalisht, nëse lëndohesh, trupi formon një mpiksje gjaku për të ndaluar gjakderdhjen.

Për të bërë mpiksjen e gjakut, trupi ka nevojë për qeliza të quajtura trombocitet dhe proteina të njohura si faktorë të koagulimit. Nëse keni një çrregullim të gjakderdhjes, ju ose nuk keni tromboza të mjaftueshme ose faktorët e tjerë të koagulimit (proteinat) nuk punojnë ashtu siç duhet.

Çrregullimet e gjakderdhjes mund të jenë rezultat i disa sëmundjeve, siç është sëmundja e mëlçisë së rëndë ose mungesa e vitaminës K. Ata gjithashtu mund të trashëgohen.

Hemofilia është një çrregullim i trashëguar i gjakderdhjes. Çrregullimet e gjakderdhjes mund të jenë gjithashtu një efekt anësor i barnave që hollojnë gjakun.

Testet e ndryshme të gjakut mund të kontrollojnë një çrregullim të gjakderdhjes. Trajtimet varen nga shkaku.

Ato mund të përfshijnë:

*Ilaçe;

*Transfuzione të gjakut, trombociteve ose faktorit të koagulimit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shkaqet dhe diagnostikimi!

Keni hasur gjak gjatë kollitjes?