MENU
klinika

Rreziqet

Probleme me ajrin e kondicionuar? Mësoni si t’i shmangni

23.12.2018 - 09:48

Ndryshimet e temperaturës (duke kaluar nga i nxehti jashtë te nxehtësia brenda) mund të bëjnë një tendosje në rrugët e frymëmarrjes, veçanërisht nëse ato tashmë kanë disa probleme: zgjidhja e vetme është që të përdorim kondicionerët si duhet, para së gjithash pa e ekzagjeruar.

Rreziku më i madh

Deri pak kohë më parë, amerikanët ishin fanatikë të ajrit të kondicionuar, të cilët në zyra dhe dyqane hapën ajër të ngrirë, pavarësisht temperaturave të nxehta jashtë. Por, tani trendi ka ardhur edhe nga kjo pjesë e oqeanit: thjesht hyni në një qendër tregtare për të ngrirë pothuajse menjëherë.

ajri i kondicionuar-konica.al

Dyshimi se ajri i kondicionuar nuk është i shëndetshëm është prej kohësh. Tani një hulumtim i botuar në ‘Clinical and Translational Allergy’ liston pikë për pikë arsyet pse sistemi i frymëmarrjes është vënë në rrezik nga përdorimi i tepruar dhe i pasaktë i ajrit të kondicionuar. “Problemi kryesor është kalimi i menjëhershëm, pa gradualitet, nga një mjedis i ajrit të ngrohtë në një shumë të ftohtë: rënia e papritur e temperaturës, pa mundësinë e adaptimit, stimulon acarimin dhe inflamimin e rrugëve të frymëmarrjes, duke nxitur gjithashtu infeksionet, shpjegon D’Amato.

Edhe ndryshimet e temperaturës prej dy ose tre gradëve janë të dëmshme, por kur hendeku kalon pesë gradë, rreziku i pasojave negative është i lartë”.

Çfarë ndodh kur vjen i ftohti?

Çfarë ndodh në traktin e frymëmarrjes kur nga nxehtësia e rrugës hyjmë në një dhomë të ftohtë?

Së pari, rënia e qelizave që mbulojnë rrugët e frymëmarrjes dhe ndihmesa për të dëbuar mikrobet bllokohet, enët lokale të gjakut pakësohen dhe furnizimi i lëndëve ushqyese dhe oksigjeni në mukozën dhe në sistemin lokal limfatik është i pakët; shkalla e frymëmarrjes rritet, duke kontribuar në ftohjen e shpejtë të trakesë dhe bronkëve dhe gjithashtu duke çuar në një zhdukje më të theksuar dhe të shpejtë të shtresës së hollë të lëngjeve që mbulon rrugët e frymëmarrjes për t’i mbrojtur ato.

ajri i kondicionuar-konica.al

Pasoja është që ata “thahen” më shumë dhe pastaj bëhen irritohen, me një rritje të inflamacionit lokal dhe një rënie të njëkohshme në mbrojtje: “Në fakt, në të ftohtë zvogëlohet apo ndalohet aktiviteti i makrofagjeve (qelizat e sistemit imunitar që gjenden në membranat mukozale: ato janë “depërtuesit” e organizmit dhe një mbrojtje e parë kundër mikrobeve, dhe prandaj ka më shumë gjasa të kontraktohet infeksionit.

Temperatura e kufizuar

“Normativa tregon që të mos bien papritur nën 22 ° C, por studimet tregojnë se dëmtimi i rrugëve të frymëmarrjes mund të shihet tashmë nëse temperatura është nën 24 ° C: nëse është shumë e nxehtë jashtë, kalimi në një makinë ose në një dyqan të ftohur në 23-24 ° C pa iu përshtatur temperaturës së ndërmjetme është tashmë një goditje ndaj sistemit të frymëmarrjes.

Prandaj, rregulli i parë është mbajtja e ajrit të kondicionuar në temperatura jo më të ulëta se 24 ° C dhe për të siguruar që kalimi prej të ngrohtit në të ftohtë është gjithmonë gradual.

Një shembull? Mos e programoni sistemin tuaj në shtëpi në mënyrë që të jetë i ngrirë kur të arrijmë, por ndizeni atë kur futemi në shtëpi dhe ndërkohë ajri ftohet në praninë tonë.

Njerëzit më të prirë për probleme

Bronkiti dhe pneumonia e verës shpesh varen nga përdorimi i pamatur i ajrit të kondicionuar, edhe më shumë nëse filtrat nuk pastrohen siç duhet dhe mbajnë mikroorganizma të dëmshme.

Brendësia e makinave është një shembull tipik i mjedisit që mund të sëmuremi pikërisht për këtë arsye: klimatizimi i ftohtë i kombinuar me ambientin jo të pastër mund të irritojnë rrugët e frymëmarrjes. Rreziku është për të gjithë, por pacientët të cilët tashmë vuajnë nga sëmundjet e frymëmarrjes kanë një probabilitet më të lartë për të përjetuar probleme nga ajri i kondicionuar: kush ka një hundë të bllokuar dhe të mbingarkuar, për shembull. alergjia ndaj poleneve, kur temperatura e ajrit ulet, tenton të hiperventilizojë edhe më shumë dhe efektet e acarimit dhe inflamacionit përkeqësohen.

E njëjta gjë vlen edhe për ata që vuajnë nga astma ose te pacientët me sëmundje pulmonare obstruktive kronike të tilla si emfizema ose bronkit kronik: ajri i ftohtë stimulon receptorët kollë, indukton vrull dhe tkurrjen e tubave bronkiale dhe për këtë arsye mund të çojë në kriza edhe të rënda të frymëmarrjes.

Ajri i kondicionuar, më pas, ka efekte më të dëmshme për ata që pinë duhan: ngushtimi i bronkeve nga të ftohtit në këto subjekte është më i theksuar dhe rreziku i frymëmarrjes është më i keq, gjithashtu sepse tymi është i lidhur me anomalitë e qelizave që mbulojnë rrugët e frymëmarrjes, të cilat bëhen më pak të aftë për të fshirë çdo gjë që mund t’i irritojë ata.

ajri i kondicionuar-konica.al

Shalli veror

Gjithashtu është e nevojshme të ndiqni rregullat për mirëmbajtjen e sistemeve, pastrimin dhe ndryshimin e filtrave të kondicionerit në shtëpi dhe në makinën kur është planifikuar.

Kujdes pastaj për bimët me riqarkullimin e ajrit, shpesh përdoren në qendrat tregtare dhe dyqanet për të ulur kostot e ajrit të kondicionuar: reduktimi i shkëmbimit të ajrit me pjesën e jashtme rrit probabilitetin e përqendrimit në ajrin e ftohtë dhe të thatë brenda ndotësve të llojeve të ndryshme, nga polen në iritues, nga viruset te bakteret.

“Nëse duam të shkojmë në një qendër tregtare që e dimë që do të jetë e ftohtë, për të mbrojtur veten, është mirë të marrim një golf ose një shall, me të cilin mund të mbulojmë gojën për të marrë ajër të ngrohtë”.

Jo vetëm bronket, edhe dhëmbët dhe sytë dëmtohen

Ajri i kondicionuar nuk dëmton vetëm bronket. Goditja e ajrit mund të bëjë që muskujt të kontraktojnë në mënyrë jonormale, duke shkaktuar dhimbje dhe një rrezik më të madh të kontrakturave dhe lotëve.

Një klasik, qafa e ngurtë me ajër të kondicionuar, kur ajri vjen qafës dhe shpatullave; ju keni një dhimbje të përbashkët mbrapa, ndaj së cilës mund të ruhemi duke u mbuluar siç duhet. Mbulimi është gjithashtu i nevojshëm për të shmangur problemet gastrointestinale.

Pastaj ka dhimbje koke nga ajri i kondicionuar, i cili zakonisht kalon sapo të kthehet në temperatura normale; edhe dhimbje dhëmbi, nëse mjedisi është shumë i ftohtë, dhe madje edhe sytë janë të prekur, sepse ajri i ftohtë dhe lagështia e ulët mund të thajnë konjuktivën dhe të ndihmojnë për të ndezur atë.

Një rregull që gjithmonë zbatohet për të mbrojtur veten? Pini shumë: një hidratim i mirë mban aktive dhe të shëndetshme të gjitha membranat e mukozës, ka një efekt pozitiv në muskujt dhe na mundëson që të mbështesim vazodilimin dhe vazokonstrikcionin.

Pro dhe kundër ventilatorit

Nëse kondicioneri nuk është gjithashtu një klimatizues, atëherë nuk mund të kontrollojë nivelin e lagështisë, tenton të thajë shumë ajër, gjë që mund të irritojë membranat mukozale dhe të rrisë gjasat e çrregullimeve të frymëmarrjes.

Meqenëse shumica e sëmundjes së nxehtësisë është për shkak të lagështirës së tepërt, një zgjidhje mund të jetë vetëm ventilatori: tharja e mjedisit pak, rritja e rehatisë dhe kur temperatura nuk është e nxehtë, mund të mjaftojë.

Nuk thuhet, sepse lëviz ajrin pa ndikuar në temperaturën dhe lagështinë: mjafton, nëse ngrohja dhe lagështia nuk janë të tepruara, përndryshe lëvizja e ajrit nuk ndihmon shumë të ndihet i freskët dhe përshpejton procesin e dehidrimit të trupit që mund të jetë i dëmshëm për të moshuarit ose fëmijët e vegjël.