MENU
klinika

E rrezikshme?!

Tromboza që ndodh në udhëtimin me avion!

29.12.2018 - 17:03

Çdo gjë që duhet të dini për trombozën e thellë të venave (DVT) dhe fluturimin me avion.

Ndoshta keni dëgjuar se ka një lidhje midis mpiksjeve të gjakut dhe fluturimit. Por çfarë do të thotë kjo për ju dhe planet tuaja të ardhshme të fluturimit? Lexoni për të mësuar gjithçka që ju duhet të dini për mpiksjen e gjakut, rrezikun dhe si t’i parandaloni ato gjatë fluturimit.

Çfarë është tromboza e thellë në venë?

Kur flasim për rrezikun e mpiksjes së gjakut gjatë fluturimit, është tromboza e thellë e venave (DVT) e cila është me interes të veçantë. DVT është një gjendje potencialisht kërcënuese për jetën, në të cilën një formim i gjakut mblidhet në një nga venat e thella të trupit tuaj, zakonisht në këmbë. Këto mpiksje janë jashtëzakonisht të rrezikshme. Ata mund të shkojnë në mushkëritë tuaja, duke çuar në një gjendje të njohur si embolizëm pulmonar (PE).

Në disa raste, DVT nuk mund të paraqesë simptoma, ndërsa të tjerët mund të përjetojnë:

• Ënjtje në këmbë, kyçin e këmbës, zakonisht vetëm në njërën anë;

• Dhimbje të rënda dhe të pashpjegueshme në këmbë ose kyçin e këmbës;

• Një copë lëkure që ndihet më e ngrohtë në prekje sesa lëkura që e rrethon;

• Një copë lëkure që bëhet e zbehtë, ose një ngjyrë e kuqërremtë.

Shenjat e embolizmit pulmonar (PE) mund të përfshijnë:

• Marramendje;

• Djersitje;

• Dhimbje gjoksi që bëhet më keq pas kollitjes ose inhaleve të thella;

• Frymëmarrje e shpejtë;

• Kollitje me gjak;

• Rrahje e shpejtë e zemrës.

Simptomat e DVT dhe PE, të referuara kolektivisht si tromboembolizëm venoz (VTE), mund të mos ndodhin për disa javë pas një fluturimi.

Lidhja midis DVT dhe fluturimit

Ulja për periudha të gjata kohore në ulëset e avionit mund të ngadalësojnë qarkullimin e gjakut dhe rrisin rrezikun për DVT. Inaktiviteti i zgjatur dhe ajri i kabinës së thatë duket se kontribuojnë në rrezik.

Disa studime kanë gjetur dëshmi se prevalenca e DVT brenda 48 orëve të fluturimit në një avion është 2 deri në 10 për qind. Kjo është shkalla e njëjtë që njerëzit në spitale zhvillojnë DVT. Qëndrimi në një spital është një tjetër faktor rreziku për DVT.

Rreziku, ndryshon shumë në mesin e udhëtarëve. Në përgjithësi, sa më i gjatë fluturimi, aq më e i lartë është rreziku. Fluturimet që zgjasin më shumë se tetë orë mendohet të përbëjnë rrezikun më të madh.

Ju keni më shumë gjasa të zhvilloni DVT ndërsa jeni në një aeroplan nëse keni ndonjë nga faktorët e tjerë të rrezikut për të.

Kjo përfshin:

• Mosha mbi 50 vjeç;

• Vena të dëmtuara;

• Mbipesha;

• Venat me variçe në këmbët tuaja;

• Që ka një çrregullim gjenetik të koagulimit;

• Që ka një histori familjare të DVT;

• Duke pasur një kateter të vendosur në një nga venat në gjymtyrët e poshtme;

• Duke marrë pilula të kontrollit të lindjes;

• Duke kaluar nëpër terapinë hormonale;

• Që janë shtatzënë ose kanë lindur gjatë muajit të kaluar;

• Pirja e duhanit.

Nëse ju keni marrë një diagnozë të DVT në të kaluarën ose keni një histori familjare të mpiksjeve të gjakut, ju jeni në një rrezik në rritje për zhvillimin e tyre gjatë fluturimit. Kjo nuk do të thotë që kurrë nuk do të mund të fluturosh përsëri.

Disa ekspertë rekomandojnë të presin të fluturojnë në një aeroplan për të paktën katër javë pas DVT ose PE, por bisedoni me mjekun tuaj për këtë. Gjithashtu bisedoni me mjekun për të përcaktuar se cilat masa paraprake duhet të bëni para se të fluturoni.

Përveç rekomandimeve të përgjithshme për parandalimin e mpiksjes së gjakut, ata mund të sugjerojnë masat e mëposhtme:

• Lëvizni disa herë gjatë fluturimit me avion;

• Veshja e çorapeve të posaçme;

• Duke marrë hollues të gjakut me recetë të mjekut;

• Duke përdorur një pajisje këmbimi pneumatike të këmbës, e cila mbush me ajër dhe shtrydh këmbët tuaja për të rritur rrjedhjen e gjakut nëpër vena;

• Shmangni veshjet e ngushta që mund të kufizojnë qarkullimin e gjakut;

• Qëndroni të hidratuar dhe shmangni alkoolin para dhe gjatë udhëtimit;

• Shtrini këmbët;

• Ushtrime të këmbëve gjatë fluturimit.