MENU
klinika

Neuroma Akustike

Ulja e dëgjimit sinjalizon një tumor?

11.12.2018 - 14:35

Çfarë është Neuroma Akustike?

Një neuromë akustike është një tumor beninj që zhvillohet në nervin që lidh veshin me trurin. Tumori zakonisht rritet ngadalë. Ndërsa rritet mund të keni ulje dëgjimi. Në fillim nuk do të keni simptoma ose mund të jenë simptoma të buta.
Ata mund të përfshijnë:

• Humbja e dëgjimit nga njëra anë;
• “Zilja” në vesh;
• Problemet e gjendjes dhe ekuilibrit.

Tumori gjithashtu mund të shkaktojë mpirje ose paralizë të fytyrës. Nëse rritet mjaftueshëm, mund të krijojë shtypje të trurit, duke u bërë kërcënues për jetën.

Neuroma akustike mund të jetë e vështirë për t’u diagnostikuar, sepse simptomat janë të ngjashme me ato të problemeve të veshit të mesëm. Kontrollet e veshit, testet e dëgjimit dhe skanimet mund ta zbulojnë atë.

Nëse tumori qëndron i vogël dhe nuk rritet me kalimin e kohës, duhet ta kontrolloni rregullisht. Nëse keni nevojë për trajtim, operacioni dhe rrezatimi janë mundësitë për kurim.
Nëse tumoret ndikojnë në nervat e dëgjimit, shpesh ndodh për shkak të një çrregullimi gjenetik të quajtur neurofibromatosis.

Diagnoza dhe Testet

1. Tomografia kompjuterike

Tomografia kompjuterike (CT) e kokës përdor pajisje të posaçme me rreze x për të ndihmuar në vlerësimin e dëmtimeve në kokë, dhimbje koke të rënda, marramendje dhe simptoma të tjera të aneurizmit, gjakderdhjes, goditjes dhe tumoreve të trurit. Ajo gjithashtu ndihmon mjekun për të vlerësuar fytyrën, sinuset dhe kafkën ose për të planifikuar terapi rrezatimi për kancer të trurit. Në raste urgjente, mund të zbulojë lëndime të brendshme dhe gjakderdhje, një diagnostikim shumë i shpejt për të shpëtuar jetën.

2. Diagnostikimi i Akustik Neuroma

Diagnoza e një neurome akustike shpesh arrihet nga simptomat e pacientit. Tipari më i zakonshëm i paraqitjes së neuroma akustike, që ndodh në 90% të pacientëve, është humbja e njëanshme e dëgjimit. Kur përdoret “audiometria e pastër”, gjetja më e zakonshme është humbja e dëgjimit të frekuencës së lartë. Humbja e dëgjimit është progresive në shumicën e pacientëve, por në rreth 12% të pacientëve humbja e dëgjimit mund të ndodhë papritur. Procedurat paraprake diagnostike përfshijnë ekzaminimin e veshëve dhe testin e dëgjimit. Tomografia e kompjuterizuar (CT) dhe skanimet rezonancë magnetike (MRI) ndihmojnë për të përcaktuar vendndodhjen dhe madhësinë e tumorit. Diagnoza e hershme ofron mundësinë më të mirë për trajtim të suksesshëm.

3. Rezonancë magnetike

Imazhet e rezonancës magnetike (MRI) të kokës përdorin një fushë magnetike të fuqishme, valë radioje dhe një kompjuter për të prodhuar fotografi të hollësishme të trurit dhe strukturave të tjera të kafkës që janë më të qarta dhe më të detajuara se metodat e tjera të imazhit. Ky test nuk përdor rrezatim jonizues dhe mund të kërkojë një injektim të një materiali kontrasti të quajtur gadolinium, i cili ka më pak gjasa të shkaktojë një reaksion alergjik se materiali i kontrastit iodinated.

probleme me dëgjimin
probleme me dëgjimin

Trajtimet dhe terapia

1. Ndërhyrje kirurgjikale

Mjekët mund të përdorin kirurgji për çdo madhësi të tumorit që ka shkaktuar humbje të dukshme të dëgjimit ose kur ruajtja e dëgjimit nuk është e mundur. Gjatë kësaj procedure kirurgu bën një prerje prapa veshit dhe hapet kocka mastoidale, si dhe një pjesë e veshit të brendshëm, i cili përmban struktura të rëndësishme për dëgjimin dhe balancimin. Kjo i jep kirurgut aksesin në tumor në kanalin e brendshëm të dëgjimit, i cili vepron si kalim për nervin e tetë të kranit, nervi që shkon nga truri në veshët e brendshëm dhe i siguron mjekut një pamje të mirë të nervave, kështu që kirurgu mund të ruajë funksionin e fytyrës.

Ai heq gjithë tumorin, ose sa më shumë që është e mundur, në mënyrë të sigurt. Për të arritur tumorin, kirurgët herë pas here heqin kokrrat, pjesën e veshit të brendshëm që përpunon zërin, ose kapsulën otike, e cila është struktura kockore që rrethon veshin e brendshëm.

2. Rrezatimi stereotaktik

Rrezatimi stereotaktik bëhet duke ndarë dozën e rrezatimit gjatë seancave të shumëfishta dhe quhet radioterapia stereotaktike e ndarë (FRS). Rrezatimi punon duke dëmtuar ADN-në brenda qelizave të tumorit. Qelizat nuk ndahen dhe vdesin me kalimin e kohës, një proces i quajtur nekrozë. Këto teknika kryhen në ambient ambulator dhe nuk kërkojnë anestezi të përgjithshme, as qëndrim spitalor.

Gjatë dekadave të fundit, pasi teknologjitë për shpërndarjen e rrezatimit stereotaktik janë përmirësuar, një numër në rritje i pacientëve kanë zgjedhur të marrin radiokirurgë stereotaktike si trajtim primar për neuromën e tyre akustike. Ekzistojnë disa pajisje të ndryshme komerciale që përdoren për të trajtuar neuromën akustike me teknologjitë e ndryshme të rrezatimit.