MENU
klinika

Zbulojeni!

A është i dëmshëm skaneri i kockave?

25.01.2019 - 15:38

Një skaner i eshtrave është një test i imazhit bërthamor që ndihmon në diagnostikimin dhe ndjekjen e disa llojeve të sëmundjeve të kockave.

Mjeku mund të rekomandojë një skanim të eshtrave nëse keni dhimbje kockash të pashpjegueshme, një infeksion kockash ose një dëmtim të kockave që nuk mund të shihet në një rreze X standarde.

Skaner i kockave mund të jetë gjithashtu një mjet i rëndësishëm për zbulimin e kancerit që është përhapur në kockë nga vendndodhja origjinale e tumorit, siç është gjiri ose prostata.

Nëse keni dhimbje të pashpjegueshme të kockave, skanimi i tyre mund të ndihmojë në përcaktimin e shkakut.

skaneri i kockave-konica.al

Aftësia për të skanuar tërë skeletin e bën skanimin e kockave shumë të dobishëm në diagnostikimin e një gamë të gjerë të çrregullimeve të eshtrave, duke përfshirë:

-Frakturat;

-Artritin;

-Sëmundja e kockave;

-Kanceri me origjinë nga kocka;

-Kanceri që është përhapur në kockë nga një vend tjetër;

-Infeksioni i nyjeve;

-Pakësimi i gjakut në kockat ose vdekja e indeve të eshtrave (nekrozë avaskulare);

skaneri i kockave-konica.al

Rreziqet:

Megjithëse testimi mbështetet në gjurmuesit radioaktivë për të prodhuar imazhe, këta gjurmues prodhojnë shumë pak ekspozim rrezatimi.

Nuk keni nevojë tëmbani dietë ose të shmangni aktivitetet e veçanta në përgatitjen për një skanim të eshtrave. Menjëherë para testit, duhet të hiqni bizhuteritë ose objekte të tjera metalike.

Skanimet e kockave zakonisht nuk kryhen tek gratë shtatzëna ose nënat që ushqejnë me gji për shkak të shqetësimeve rreth ekspozimit të rrezatimit ndaj fëmijës.

Një skaner i eshtrave është një procedurë e imazhit bërthamor. Në imazhet bërthamore, sasi të vogla të materialeve radioaktive injektohen në një venë ,në sasi të ndryshme në vende të ndryshme në trup.

Fushat e trupit ku qelizat dhe indet janë dëmtuar, marrin sasitë më të mëdha të gjurmuesit. Imazhet bërthamore nxjerrin në pah këto zona, duke sugjeruar praninë e anomalive që lidhen me sëmundjen ose lëndimet. Vendet ku mund të ketë lëndime, në imazhet e skanerit paraqiten si njolla të zeza për shkak se kanë kapur sasi të mëdha të gjurmuesit.

skaneri i kockave-konica.al

Rezultatet:

Një mjek i specializuar në leximin e imazheve (radiolog) do të analiojë imazhet e eshtrave anormale në skanime. Këto zona shfaqen si “pika të nxehta” të errëta dhe më të lehta “pika të ftohta” ku gjurmuesit janë akumuluar.

Megjithëse skanimi i kockave është shumë i ndjeshëm ndaj anomalive të kockave, është më pak e dobishme në përcaktimin e shkakut të saktë të anomalisë.

Nëse skaneri të eshtrave tregon pika të nxehta ose njolla të errëta, mund të nevojiten më shumë teste për të përcaktuar shkakun.