MENU
klinika

Simptomat dhe trajtimet

Adezionet, indet që ngjitin organet dhe pasojat e tyre.

18.01.2019 - 14:55

Adezionet janë grupe indesh ngjitës që formohen midis dy sipërfaqeve brenda trupit dhe i bëjnë ato të rrinë së bashku.

Shkaqet

Me lëvizjen e trupit, organet e brendshme si zorrët ose mitra normalisht janë në gjendje të zhvendosen dhe të rrëshqasin. Kjo është për shkak se këto inde dhe organe në zgavrën e barkut kanë sipërfaqe të lëmuara dhe të rrëshqitshme. Inflamacioni (ënjtja), kirurgjia ose lëndimi mund të shkaktojnë formimin e ngjitjeve dhe të parandalojnë këtë lëvizje.

Ngjitjet mund të ndodhin pothuajse kudo në trup, duke përfshirë:

Nyje, të tilla si shpatullat

Sytë

Brenda barkut ose legenit

adezionet-konica.al

Ngjitjet mund të bëhen më të mëdha ose më të forta gjatë kohës. Problemet mund të ndodhin nëse ngjitjet shkaktojnë në një organ ose në një pjesë të trupit:

*Kthesë

*Tërhiqe jashtë pozicionit

*Pengon të lëvizni normalisht

Rreziku i formimit të ngjitjeve është i lartë pas operacioneve të zorrëve ose organeve të femrave. Kirurgjia duke përdorur një laparoskopi ka më pak të ngjarë të shkaktojë ngjitje se kirurgjia e hapur.

Shkaqet e tjera të ngjitjes në bark ose në legen përfshijnë:

Apendisiti , më shpesh kur prerja hapet

Kancer i

Endometrioza

Infeksionet në abdomen dhe legen

Trajtimi i rrezatimit

Mund të ndodhin ngjitje rreth nyjeve:

Pas operacionit ose traumas;

Me lloje të caktuara të artritit;

Simptomat

Ngjitjet në nyje, tendina ose ligamente e bëjnë më të vështirë lëvizjen e nyjeve. Ata gjithashtu mund të shkaktojnë dhimbje.

Ngjitjet në bark mund të shkaktojnë bllokimin e zorrëve. Simptomat përfshijnë:

Fryrjë ose ënjtje e barkut

Kapsllëk

Përzierje dhe vjellje

Dhimbje barku që është e rëndë dhe e çrregullt

Ngjitjet në legen mund të shkaktojnë dhimbje kronike afatgjatë të legenit.

Provat dhe testet:

Pjesën më të madhe të kohës, ngjitjet nuk mund të shihen duke përdorur rreze x apo teste të imazhit.

Histerosalpingografia mund të ndihmojë në zbulimin e ngjitjeve brenda mitrës ose tubave fallopiane.

X-rrezet të barkut, studimet e kontrastit barium dhe skanimet CT mund të ndihmojnë në zbulimin e bllokimit të zorrëve të shkaktuara nga ngjitjet.

Endoskopia (një mënyrë e shikimit brenda trupit duke përdorur një tub fleksibël që ka një aparat të vogël në fund) mund të ndihmojë në diagnostikimin e ngjitjeve:

Histeroskopia siguron pamje brenda mitrës

Laparoskopia siguron pamje brenda barkut dhe legenit.

adezionet-konica.al

Trajtimi

Kirurgjia mund të bëhet për të ndarë ngjitjet. Kjo mund të lejojë që organi të rifitojë lëvizjen normale dhe të zvogëlojë simptomat. Megjithatë, rreziku për më shumë ngjitje mund të rezultojë me më shumë operacione.

Në varësi të vendndodhjes së ngjitjeve, një pengesë mund të vendoset në kohën e operacionit për të ndihmuar në zvogëlimin e mundësisë së kthimit të ngjitjeve.

Rezultati është i mirë në shumicën e rasteve.

Komplikimet e mundshme

Ngjitjet mund të shkaktojnë çrregullime të ndryshme, varësisht nga indet e prekura.

Në sy, ngjitja e irisit në lente mund të çojë në glaukomë.

Në zorrë, ngjitjet mund të shkaktojnë pengim të pjesshëm ose të plotë të zorrëve.

Ngjitjet brenda në zgavrën e mitrës mund të shkaktojnë një gjendje të quajtur sindromi Asherman. Kjo mund të shkaktojë që një grua të ketë cikle menstruale të parregullta dhe të mos jetë në gjendje të mbesë shtatzënë.

Ngjitjet pelvike që përfshijnë dhëmbëza të tubave fallopiane mund të çojnë në infertilitet dhe probleme riprodhuese.

Ngjitjet e barkut dhe legenit mund të shkaktojnë dhimbje kronike.

Këshillohuni me mjekun nëse keni:

Dhimbje barku

Të përzjera dhe të vjella të shpeshta

Dhimbje barku që është e rëndë dhe e çrregullt