MENU

Bëni kujdes!

Antibiotikët: Kur mund dhe kur nuk mund të ndihmojnë?

28.01.2019 - 15:33

Antibiotikët janë ilaçe të rekomanduara nga mjeku për të trajtuar infeksionet.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të mos i përdorësh me shumicë. Kjo mund të çojë në rezistencë ndaj antibiotikëve. Kur kjo ndodh, infeksioni që po përpiqeni të trajtoni bëhet më i fortë se ilaçi. Mjekësia nuk do të jetë në gjendje t’ju ndihmojë.

Antibiotikët mund të trajtojnë vetëm infeksionet bakteriale. Kjo përfshin bakteret e fytit dhe infeksionet urinare. Ata nuk trajtojnë viruset, të tilla si ftohjet ose gripin. Ndonjëherë mjeku do të rekomandojë një antibiotik për të parandaluar një infeksion.

Antibiotikët gjithashtu jepen për të trajtuar shkaqet e sëmundjeve nga parazitët dhe disa lloje të kërpudhave. Në vend që të pyetni mjekun për një antibiotik në rast virusi, pyesni se çfarë mund të bëni për t’u ndjerë më mirë dhe për të lehtësuar simptomat, ndërsa trupi lufton me një infeksion viral.

Kur ju jepet një antibiotik, ndiqni me kujdes udhëzimet e mjekut. Merrni të gjitha mjekimet antibiotike që ai ju jep. Nëse kaloni edhe 1 ose 2 doza, disa baktere mund të mbeten në trup. Ju mund të sëmureni përsëri dhe trupi mund t’i rezistojë trajtimit antibiotik në të ardhmen.

Lani duart me sapun dhe ujë para se të hani dhe pasi ta përdorni banjën. Larja e rregullt e duarve do t’ju ndihmojë të jeni të shëndetshëm dhe të reduktoni nevojën për antibiotikë.

Antibiotikët përdoren shumë. Ndonjëherë ato përdoren në mënyrë të papërshtatshme. Për shkak të kësaj, rezistenca ndaj antibiotikëve është një problem i zakonshëm. Kjo ndodh kur bakteret në trupin e njeriut ndryshojnë.

Kjo e bën të vështirë për antibiotikët që të luftojnë bakteret. Kjo mund të ndodhë kur bakteret ekspozohen në mënyrë të përsëritur nga të njëjtët antibiotikë. Ose, kjo mund të ndodhë kur bakteret mbeten në trupin tuaj.

Këto baktere shumëfishohen dhe bëhen mjaft të forta për t’i rezistuar antibiotikut në të ardhmen. Kjo shkakton që infeksioni të zgjasë më tepër ose të përkeqësohet. Prandaj mund të keni nevojë të merrni ilaçe të ndryshme. Mund të duhet të shkoni në një spital për të marrë antibiotikë më të fortë intravenoz përmes një gjilpëre në venë.

Anëtarët e familjes ose njerëzit e tjerë me të cilët ju jeni në kontakt do të ekspozohen ndaj baktereve rezistente që keni. Pastaj këta njerëz gjithashtu mund të zhvillojnë infeksione që janë të vështira për t’u trajtuar.

Ju rrisni shansin që një ditë të merrni një sëmundje që nuk mund të trajtohet me antibiotikë sa herë që të merrni antibiotikë kur nuk keni nevojë për to ose kur nuk mbaroni të gjithë mjekimin tuaj.

Akademia Amerikane e Mjekëve Familjarë (AAFP) njeh përdorimin e papërshtatshëm të antibiotikëve si një rrezik për shëndetin personal dhe publik. Infeksionet e veshit dhe të sinusit zakonisht shkaktohen nga viruset.

Antibiotikët nuk mund të trajtojnë viruset. Mjekët do të përshkruajnë antibiotikë kur simptomat zgjasin për 7 ose më shumë ditë ose duket se përkeqësohen në vend që të përmirësohen me kalimin e kohës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN