MENU
klinika

Ursula von der Leyen/ New York Times

Asnjë aleancë nuk mund ta zëvendësojë NATO-n…

20.01.2019 - 11:03

Aleanca nuk duhet vetëm për bazat dhe trupat. Duhet për mbrojtjen e rendit botëror.

Në prill, Organizata e Traktatit të Atlantikut Verior do të festojë ditëlindjen e 70-të. E themeluar në vitet e hershme të Luftës së Ftohtë, është po aq e rëndësishme edhe sot, kur rendi ndërkombëtar po tronditet përsëri. Në fakt, nëse NATO nuk do të ekziston, do të duhej ta krijonin atë.

Ndërsa qëllimi kryesor i NATO-s mbetet të garantojë sigurinë e anëtarëve të saj, ajo kurrë nuk ka qenë një aleancë e pastër ushtarake. Është gjithashtu një aleancë politike, bazuar në aspiratat e përbashkëta të anëtarëve të saj të cilët, siç thotë Traktati i NATO-s, “janë të vendosur të mbrojnë lirinë, trashëgiminë e përbashkët dhe qytetërimin e popujve të saj, të bazuara në parimet e demokracisë, lirisë dhe ligje.”

Këto parime po sulmohen sot. Agresioni rus në Evropën Lindore, qëllimet kineze në Detin e Kinës Jugore, terrorizmi i Shtetit Islamik që po përhapet nga Lindja e Mesme në kryeqytetet e Evropës, regjimet autoritare që zhvillojnë armë bërthamore, kanë diçka të përbashkët: Janë sfida që vijnë nga aktorë që kundërshtojnë rendin ndërkombëtar. Ata përpiqen të shkelin ose madje të ndryshojnë rregullat që kanë qeverisur epokën e demokracisë dhe prosperitetit që nga Lufta e Dytë Botërore.

Demokracitë e NATO-s duhet të qëndrojnë së bashku për t’i tejkaluar këto sfida. Bashkë, ne jemi më të fortë. Prandaj, që nga viti 2014, kur Rusia pushtoi Ukrainën, NATO është përshtatur me situatën.

Të gjithë anëtarët evropianë të NATO-s kanë rritur shpenzimet e tyre ushtarake. Buxheti i mbrojtjes gjermane, për shembull, sot është rritur me 36 për qind krahasuar vitin 2013. Ne ende kemi më shumë për të bërë. Duhet të kuptojmë se nuk ka të bëjë vetëm me paratë, por me aftësitë dhe kontributet.

NATO gjithashtu ka rritur praninë në Evropën Lindore, luan një rol aktiv në trajnimin e forcave të sigurisë irakiane dhe duke kontribuar në mbikëqyrjen e luftës kundër Shtetit Islamik, vazhdon të mbështesë qeverinë afgane dhe zhvillon partneritetet e saj me vende si Australia dhe Japonia.

Në përmbushjen e tre detyrave të saj kryesore, mbrojtjes kolektive, menaxhimit të krizave dhe partneriteteve, NATO është i pazëvendësueshëm.

Mbi të gjitha, NATO nuk është një organizatë trans-atlantike vetëm në emër. Ajo përfaqëson një lidhje të veçantë, madje edhe emocionale midis kontinenteve amerikane dhe evropiane. Për një gjerman, imazhet e rënies së Murit të Berlinit janë të lidhura ngushtë me aleancën dhe ata janë veçanërisht mirënjohës për sigurinë dhe mundësitë që NATO ka ofruar për dekada të tëra.

Ndoshta përfitimi më themelor i NATO-s është se ai siguron besueshmëri në një botë të pasigurtë.

Pra, është mirë që Bashkimi Evropian po ndërmerr hapa të rëndësishëm për të rritur aftësitë ushtarake. Nëse anëtarët e Bashkimit Evropian arrijnë të harmonizojnë planifikimin e tyre të mbrojtjes, dhe ndërthurin forcat e tyre të armatosura, atëherë e gjithë kjo do të shtojë forcën e NATO-s.

Dhe një NATO më e fortë do t’i shërbejë interesave të sigurisë të të gjithë anëtarëve. Mbi të gjitha, ajo do të dërgojë një sinjal të qartë për ata që kundërshtojnë rendin ndërkombëtar të rregullave: Ne aleatët transatlantikë janë të gatshëm të mbrojmë tokën tonë, njerëzit tanë dhe lirinë tonë.

Ursula von der Leyen është ministrja federale e mbrojtjes së Gjermanisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Jean Claude-Juncker/ Project Syndicate

Bota ka nevojë për europianët…

Joschka Fischer/ Project Syndicate

2019, vit vendimtar për Evropën…