MENU
klinika

The Hill

Ballkani dhe Deti i Zi, “shënjestrat” e Putinit…

22.01.2019 - 10:44

Në shkurt, ministrat e mbrojtjes të NATO-s do të mbajnë një konferencë dhe në prill ata do ta bëjnë këtë për ministrat e jashtëm. Këto takime duhet të rivlerësojnë rëndësinë strategjike të Detit të Zi dhe të Ballkanit, veçanërisht pas ngjarjeve të fundit.

Këto ngjarje përfshijnë incidentin e kohëve të fundit në ngushticën e Kerçit, ndikimin e rusëve në Maqedoni, Greqi dhe Mal të Zi, për të parandaluar që qeveritë në Podgoricë dhe Shkup të hyjnë në NATO dhe të bëjnë paqe me fqinjët e tyre. Njëkohësisht, Moska vazhdimisht paraqet kërcënime të vazhdueshme ruse për shtetet bregdetare të Detit të Zi, të cilët janë të gjithë anëtarë të NATO-s.

Këto kërcënime nënvizojnë urgjencën e mbrojtjes në Ballkan dhe Detin e Zi, si dhe përgatitjen e Ukrainës për të mbrojtur veten.

Shumë raporte të kohëve të fundit kanë theksuar kërcënimin rus ndaj Shteteve Balltike dhe Polonisë dhe është e pakuptimtë t’i mohosh këto kërcënime.

Në të vërtetë, kërcënimet ruse, siç thotë Elizabeth Braw ka vërejtur, vijnë nga deti, jo nga toka.

Po kështu, Moska po përdor çdo instrument jo-ushtarak në arsenalin e tij për të nxitur tensionin midis serbëve dhe muslimanëve në Serbi dhe Bosnje. Forcat e saj kryejnë fluturime mbi Rumaninë dhe kërcënojnë platformat rumune të energjisë në Detin e Zi, gjithashtu përpiqen të shkatërrojnë partitë politike në Bullgari dhe në të gjithë Ballkanin.

Ndërsa NATO ka thënë që Deti i Zi të bëhet një liqen rus, përpjekjet e saj në këtë fushë kanë qenë të pakta. NATO dhe BE duhet të bashkojnë forcat për të mbrojtur demokracinë në të gjithë Ballkanin dhe Detin e Zi.

Nuk ka dyshim se si NATO dhe BE i  kanë aftësitë  ekonomike dhe ushtarake për të mbështetur dhe forcuar stabilitetin dhe sigurinë e këtyre vendeve. Ajo që mungon deri më sot është vullneti politik për të sfiduar Rusinë dhe për të marrë seriozisht kërcënimet e saj.

Vendosjet e tilla në sferat politiko-ekonomike dhe ushtarake do të shtojnë elasticitetin ndaj këtyre shoqërive dhe do të shfaqin kohezionin e NATO-s duke u dhënë kështu këtyre qeverive aftësi për të shmangur politikat shtrënguese multi-dimensionale të Rusisë.

NATO dhe BE dhe dështimi për të marrë seriozisht kërcënimin rus do t’i dërgojë Moskës mesazhin se mund t’i dyfishojë përpjekjet e saj pa u ndëshkuar. Kështu që NATO dhe BE duhet të veprojnë, para se të jetë vonë..

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Petro Poroshenko/ New York Times

Putini duhet të dënohet…

Nga New York Times

Rusia duhet ndëshkuar…