MENU
klinika

Detajet

Çfarë duhet të dini për sinusitin?

02.01.2019 - 13:13

Nëse jeni ndjerë i mbytur ose i ngopur, duke u zgjuar me dhimbje koke dhe duke vërejtur ënjtje rreth syve, mund të keni sinusit.

Sinusiti mund të jetë një dhimbje e lehtë ose të rëndohet më e kohës, por zakonisht nuk është i rëndë dhe është i lehtë për t’u trajtuar.

Çfarë është sinusiti?

Sinusiti është termi mjekësor për inflamacion (acarim dhe ënjtje) të sinuseve. Zakonisht shkaktohet nga një infeksion.

Sinuset janë hapësira ajri me lagështi brenda eshtrave të fytyrës rreth hundës. Kur jemi të shëndetshëm, sinuset tona janë të mbushura me ajër, duke e bërë kockat tona të fytyrës më pak të dendura dhe shumë më të lehta në peshë. Sinuset gjithashtu luajnë një rol te rëndësishëm edhe në cilësinë e zërit.

Infeksioni me viruse ose baktere – ose një kombinim i të dyjave – mund të shkaktojë sinusit. Në përgjithësi, dikush me një të ftohtë gjithashtu ka inflamacion të sinuseve. Ky është sinusit viral. Alergjitë gjithashtu mund të çojnë në sinusit.

Nëse kongjestioni i hundës nga një ftohje e zakonshme ose alergji pengon sinuset që të kullojnë siç duhet, bakteret mund të bllokohen brenda tyre, duke çuar në sinusit bakterial.

Sinusiti bakterial tenton t’i bëjë njerëzit të ndihen më të sëmurë sesa sinusit viral. Dikush me sinusit bakterial zakonisht do të ketë më shumë dhimbje dhe ënjtje fytyrës sesa dikush me sinusit viral dhe mund të zhvillojë ethe.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e sinusit?

Disa nga shenjat që dikush mund të ketë sinusit bakterial janë:

* hundë e bllokuar me kollë që zgjat 10 deri 14 ditë ose më gjatë pa përmirësime

*derdhja e vazhdueshme e trashë e mukozës së gjelbër nga hunda

*dhimbje të qëndrueshme ose ënjtje rreth syve

*ndjeshmëri ose dhimbje midis vetullave

*një ndjenjë presioni në kokë

* dhimbje koke kur zgjoheni në mëngjes ose kur jeni duke u përkulur

*frymë e keqe, madje edhe pas larjes së dhëmbëve

*dhimbje në dhëmbët e sipërm

*ethe më e lartë se 39 ° C

Disa njerëz gjithashtu kanë një kollë të thatë dhe e kanë të vështirë të flenë. Të tjerët kanë stomak të dobët ose ndihejnë të përziera.

Shumë prej këtyre simptomave janë të ngjashme me ato që mund të merrni nga sinusiti viral ose alergjitë. Megjithatë, është mirë të këshilloheni me mjekun. Sinusiti viral dhe riniti alergjik janë më të zakonshëm, por sinusiti bakterial shpesh duhet të trajtohet me antibiotikë, dhe ju mund t’i merrni ato vetëm me recetë të mjekut.

Si është trajtuar sinusit?

Doktori shpesh përshkruan antibiotikë për sinusit bakterial. Mjeku mund të rekomandojë gjithashtu një antihistamine ose decongestant për të zvogëluar mbingarkimin, hundët e lëngshme dhe simptomat e presionit.

Ethet dhe dhimbja mund të trajtohen me acetaminofen ose ibuprofen. Spërkat e zakonshme me ujë të kripur janë të sigurta dhe efektive në larjen e hundës dhe lehtësimin e shumë simptomave të hundës dhe sinusit.

Mund të parandaloj sinusitin?

Ju mund të ulni rrezikun e marrjes së sinusit duke bërë disa ndryshime të thjeshta në mjedisin tuaj të shtëpisë. Provoni të përdorni një humidifier gjatë motit të ftohtë për të ndalur ajrin e thatë dhe të nxehtë ,pasi kjo mund t’i bëjë ato më të ndjeshëm ndaj infeksionit. Pastroni humidifierin rregullisht, sepse myku, i cili mund të shkaktojë alergji në disa njerëz, formohet lehtësisht në mjedise me lagështi.

Nëse keni alergji, bëni një përpjekje shtesë për t’i mbajtur nën kontroll sepse mund keni më shumë gjasa të infeksioneve të sinusit.

A është Sëmundje ngjitëse?

Sinusiti në vetvete nuk është ngjitëse. Por shpesh ndjek një të ftohtë, e cila mund të përhapet tek anëtarët e familjes dhe miqtë. Mënyra më efektive për të parandaluar përhapjen e mikrobeve është të lani duart mirë dhe shpesh. Përpiquni të zvogëloni kontaktin e afërt me këdo që teshtit shpesh ose ka shenja dhe simptoma të sinusit.

Çfarë mund të bëni që të ndiheni më mirë?

Nëse mjeku ju ka rekomanduar antibiotikë ose ndonjë ilaç tjetër, sigurohuni që të ndiqni udhëzimet. Përndryshe, sinusiti mund të zgjasë një kohë të gjatë ose të ndodhë përsëri. Edhe nëse ndjeheni më mirë, vazhdoni të merrni antibiotikët derisa t’i keni përfunduar ato. Kjo ndihmon për të vrarë të gjitha bakteret që shkaktojnë infeksionin.

Gjithashtu sigurohuni që të merrni shumë pushim dhe të pini shumë lëngje në mënyrë që sistemi juaj imunitar të funksionojë së bashku me antibiotikët për të luftuar dhe për të kuruar infeksionin.

Nëse keni sinusit, shanset janë që lloji që keni nuk është i rëndë. Por është e rëndësishme të kontrolloheni nga një mjek, veçanërisht nëse simptomat zgjasin ose përkeqësohen. Nëse keni një infeksion bakterial, trajtimi i shpejtë mund të ndihmojë në parandalimin e përkeqësimit apo përhapjes.