MENU
klinika

Detajet

Çfarë e shkakton dhimbjen e krahëve?

05.01.2019 - 11:41

Dhimbja e krahëve mund të shkaktohet nga një shumëllojshmëri e gjerë problemesh, duke filluar nga lëndimet e deri te nervat e ngjeshur. Varësisht nga shkaku, dhimbja e krahut mund të fillojë papritmas ose të zhvillohet me kalimin e kohës.

Në shumë raste, dhimbja e krahut në fakt vjen nga një problem në qafë ose në shtyllën kurrizore. Dhimbja e krahut, veçanërisht dhimbja  në krahun e majtë, mund të jetë edhe një shenjë e një sulmi në zemër.

Kërkoni trajtim emergjent nëse:

*Dhimbja e krahut, shpatullës ose e mbrapa  saj vjen papritur, është jashtëzakonisht e rëndë, ose shoqërohet me presion dhe shtrëngim në gjoks (kjo mund të sinjalizojë një atak në zemër)

*Një deformim i dukshëm ose kocka që del në krah ose në dore, veçanërisht nëse keni gjakderdhje ose lëndime të tjera

Shkoni  menjëherë tek  mjeku nëse keni:

*Dhimbje krahësh, shpatullash që ndodhin me çdo lloj tendosjeje dhe lehtësohet nga pushimi – ndoshta sinjalizimi i sëmundjes së zemrës ose siklet në  gjoks të shkaktuara nga rrjedhja e reduktuar e gjakut në muskujt e zemrës (angina)

*Një dëmtim i papritur në krah, veçanërisht nëse dëgjon një zhurmë të parakohshme ose plasaritje

*Dhimbje të forta dhe ënjtje të  krahut

*Dhimbje  kur lëvizni  krahun normalisht ose duke e kthyer pëllëmben  lart – poshtë dhe anasjelltas

*Dhimbja e  krahut nuk përmirësohet pas kujdesit në shtëpi

*Rritja e skuqjes, ënjtjes ose dhimbjes në zonën e dëmtuar.

Vetë-kujdesi

Edhe lëndimet serioze të krahut mund të ndihmohen fillimisht me trajtimin në shtëpi. Nëse mendoni se keni një krah apo dore të thyer, përdorni paketat e akullit në zonën e prekur dhe përdorni një rrobë  për të mbajtur krahun të fiksuar  deri sa të mund të merrni kujdes mjekësor.

Nëse keni një lëndim të ngjeshur nervor ose të përsëritur të tendosjes, jini të qëndrueshëm në lidhje me terapinë ; mban qëndrim të mirë; bëni  pushime të shpeshta në punë dhe gjatë aktiviteteve të përsëritura, të tilla si duke luajtur një instrument ose duke praktikuar sporte të ndryshme.

Shumica e llojeve të tjera të dhimbjes së krahëve do të përmirësohen, sidomos nëse filloni trajtimin  shpejt pas lëndimit që keni pësuar.

Këshilla

*Bëni  një pushim kur keni  aktivitete të lodhshme.

*Vendosni një pako akulli ose qese me bizele të ngrira në zonën e lënduar për 15 deri në 20 minuta tri herë në ditë.

* Përdorni një fashë të trashë për të zvogëluar ënjtjen.