MENU
klinika

Lëndim i thonjve

Çfarë e shkakton sëmundjen e Severit?

06.01.2019 - 17:35

Sever-i është një lëndim i rëndë i thonjve që ndodh tek fëmijët. Është e dhimbshme dhe e shkaktuar nga ënjtja e pllakës së thembrës.

Fëmijët mund të dëmtojnë këtë pllakë përmes aktivitetit tipik të peshës.

Simptomat e sëmundjes së Severit

Sever-i mund të shkaktojë dhimbje thembrash në një ose të dy këmbët. Zakonisht fillon pasi një fëmijë fillon një sezon të ri sportiv ose një sport të ri.

Fëmija juaj mund të ecë me majë të gishtave. Dhimbja mund të rritet kur ecën ose kërcen. Ju mund të vëreni fëmijën të shmang shtypjen e këmbës, mund të vini re ënjtje ose skuqje në zonën e thembrave.

Çka e shkakton sëmundjen e Severit?

Këmbë është një nga pjesët e para të trupit që rritet në madhësi të plotë. Kjo zakonisht ndodh në pubertetin e hershëm. Gjatë kësaj kohe, kockat shpesh rriten më shpejt se muskujt dhe tendinat. Si rezultat, muskujt dhe tendinat bëhen të shtrënguara, duke e bërë zonën e thembrave më pak fleksibël.

Gjatë aktivitetit të mbajtjes së peshës, tendinat mund të vendosin shumë presion në pjesën e pasme të thembrës (ku lidhet tendina e Akilit). Kjo mund të dëmtojë thembrat dhe të shkaktojë sëmundjen e Severit.

Kur është fëmija im më i rrezikuar për sëmundjen e Severit?

Fëmija është më në rrezik për lëndim në pubertetin e hershëm gjatë një zgjerimi të rritjes. Sever-i është më e zakonshëm në vajzat fizikisht aktive 8 deri në 10 vjeç dhe tek djemtë fizikisht aktivë 10 deri 12 vjeç.

Lojtarët e futbollit dhe gjimnastët shpesh preken nga sëmundja e Severit. Por fëmijët që bëjnë ndonjë aktivitet drejtimi ose kërcimi gjithashtu mund të jenë në rrezik gjatë rritjes. Sëmundja ndodh rrallë tek adoleshentët, sepse thembra ka përfunduar në mënyrë tipike rritjen deri në moshën 15 vjeç.

Si diagnostikohet sëmundja e Sever?

Simptomat e fëmijës luajnë një rol të madh në diagnozën. Mjeku do të shqyrtojë gjithashtu thembrat e plagosura. Ai mund të shtrydh të dy anët e pasme të thembra për të parë nëse ajo shkakton dhimbje. Ky quhet testi i shtrydhjes.

A mund të parandalohet apo evitohet sëmundja e Severit?

Sëmundja e Sever mund të parandalohet duke mbajtur fleksibilitet të mirë. Ushtrimet shtrënguese mund të ulin rrezikun e fëmijës për lëndime gjatë zgjerimit të rritjes. Këpucët cilësore me mbështetje të fortë dhe absorbuese do të ndihmojnë gjithashtu. Fëmija duhet të shmangë lëvizjen e tepruar në sipërfaqe të forta.

Nëse fëmija është shëruar, shtrirja dhe vendosja e akullit në pjesën e poshtme pas aktivitetit do të ndihmojë që ai mos të zhvillojë përsëri këtë gjendje.

Trajtimi i sëmundjes

Së pari, fëmija duhet të ulë ose të ndalojë ndonjë aktivitet që shkakton dhimbje në thembra. Aplikoni akullin në thembra të plagosura për 20 minuta 3 herë në ditë. Nëse ka një hark të lartë, këmbë të sheshta ose këmbë të ulura, mjeku mund të rekomandojë këpucë ortpedike, mbështetëset e harkut ose gota për thembër.

Kurrë nuk duhet të ecni zbathur. Nëse ka dhimbje të rënda në thembra, mund të ndihmojnë ilaçe të tilla si acetaminofen ose ibuprofen.

A do të ndihmojnë stërvitjet shtrënguese?

Po, ushtrimet shtrënguese mund të ndihmojnë. Është e rëndësishme që fëmija të kryejë stërvitje për të shtrirë muskujt, si dhe tendinat në pjesën e prapme të këmbës. Gjithashtu duhet të bëjë ushtrime për të forcuar muskujt në pjesën e përparme të këmbës.

Kur mundet fëmija të luajë përsëri sport?

Me kujdes të duhur, duhet të ndihet më mirë brenda 2 javëve deri në 2 muaj. Fëmija juaj mund të fillojë të luajë përsëri sport vetëm kur dhimbja e thembrës është zhdukur. Mjeku do t’ju njoftojë kur aktiviteti fizik është i sigurt.

Të jetosh me sëmundjen e Severit

Asnjë problem afatgjatë nuk është i lidhur me sëmundjen e Sever-it. Megjithatë, këshillohuni me mjekun nëse dhimbja e thembrës nuk përmirësohet me trajtimin, bëhet më keq, ose nëse vëreni ndryshime në ngjyrën e lëkurës ose ënjtje.