MENU
klinika

Pse bëhet dhe kur keni nevojë

Çfarë është Kirurgjia e shtyllës kurrizore?

04.01.2019 - 11:44

Mjekët bëjnë kirurgji të shtyllës kurrizore për të ndihmuar njerëzit me skoliozë ( është një deformim i shtyllës kurrizore, i cili shfaqet në moshë të re kur eshtrat ende janë duke u rritur) ose probleme të tjera shpinë.

Quhet “bashkim”, sepse kirurgjia bashkon dy ose më shumë kocka në siguresën e shpinës (të quajtur vertebra) të qëmdrojnë së bashku në një kockë solide. Kjo ndihmon shtrirjen e shtyllës në një pozicion më të drejtë dhe nganjëherë lehtëson dhimbjen e shpinës.

Pse bëhet kirurgjia e shtyllës kurrizore?

Shumë adoleshentë me skoliozë nuk kanë nevojë për trajtim mjekësor. Të tjerët do të veshin një mbajtëse për të mbajtur shpinën drejtë .

kirurgji e shtylles kurrizore-konica.al

Dikush mund të ketë nevojë për kirurgji nëse:

*Skolioza është shumë e ashpër

*Personi është shumë i vjetër

Në këtë rast, një bashkim kurrizor mund të jetë i nevojshëm për të rregulluar kurbën sa më shumë që të jetë e mundur dhe për të ndaluar atë që të përkeqësohet.

Çfarë ndodh pas kirurgjisë?

Pas një bashkimi, shumica e pacientëve qëndrojnë në spital për disa ditë, ndërsa ata marrin veten nga operacioni dhe rrisin lëvizjen . Kur të shkoni në shtëpi, do të jeni në gjendje të ecni përreth dhe të bëni shumë gjëra ditore (dush, visheni dhe ngjitni shkallët).

Dikush, skolioza e të cilit është shumë e rëndë ose që ka kushte të tjera mjekësore, mund të ketë nevojë për një qëndrim më të gjatë në spital. Ekipi i kujdesit do të shikojë dhe do të trajtojë çdo komplikacion (si pneumonia, kapsllëku, apo probleme të të ushqyerit).

Shumica e pacientëve marrin ilaçe me recetë për më pak se 2 javë për t’i ndihmuar ata të lehtësohet dhimbja dhe spazma muskulore. Me kalimin e kohës, do të kenë më pak dhimbje.

Çfarë duhet të bëj pas operacioni?

kirurgji e shtylles kurrizore-konica.al

Ndërsa ju shëroheni në shtëpi:

*Mundohuni të ecni ose lëvizni pak më shumë çdo ditë. Së shpejti, do të jeni në gjendje të dilni nga shtëpia për të bërë aktivitete normale, të përditshme .

*Mos ngini pesha derisa mjeku të thotë se është në rregull.

*Mjeku gjithashtu do t’ju thotë kur mund të ktheheni në shkollë apo punë. Shumica e adoleshentëve kthehen rreth 3-4 javë pas operacionit, por nuk mund të luani sport për një kohë (zakonisht 2-6 muaj) për shkak se eshtrat janë akoma të palidhura mirë.

Ndonjëherë adoleshentët do të kenë nevojë për terapinë fizike për të përfunduar shërimin. Kjo zakonisht fillon rreth 4-6 javë pas operacionit, dhe mund të vazhdojë për disa muaj.

Pas rreth 6 muajsh deri në një vit, eshtrat duhet të ndërtohen plotësisht. Edhe pse shufrat metalike nuk janë më të nevojshme, ata do të mbeten në shpinë, ato nuk bëjnë asnjë dëm dhe heqja e tyre përfshin një operacion tjetër.

Pas një rimëkëmbjeje të plotë, mund të luani përsëri dhe të bëni të gjitha aktivitetet që keni bërë para operacionit.