MENU
klinika

Sëmundje neurologjike

Çfarë është mieliti i dobët akut?

07.01.2019 - 14:35

Sëmundja akute e mielitit (AFM) është një sëmundje neurologjike. Është e rrallë, por serioze. Ndikon në zonën gri të palcës kurrizore.

Kjo mund të shkaktojë që muskujt dhe reflekset në trup të bëhen të dobëta. Për shkak të këtyre simptomave, disa njerëz e quajnë AFM një sëmundje “polio-like”.

Studiuesit po përpiqen të kuptojnë më mirë AFM. Ata po punojnë për të mësuar më shumë rreth asaj që e shkakton dhe si ta trajtojnë atë.

Çfarë e shkakton mielitin akut (AFM)?

Ka shumë shkaqe të mundshme të AFM, duke përfshirë viruset dhe toksinat e mjedisit (substancat e dëmshme në mjedis).

Në rastet e fundit, shumica e njerëzve kishin një sëmundje të butë respiratore ose ethe para se ata të kishin AFM.

Viruset që mund të shkaktojnë AFM përfshijnë:

*Enteroviruset si poliovirusi dhe enterovirusi A71;

*Virusi i Nilit Perëndimor (WNV).

Në shumë raste, nuk është e mundur të identifikohet se çfarë e shkakton AFM.

Kush është në rrezik për mielitin akut?

Çdokush mund të marrë AFM, por shumica e rasteve të fundit kanë qenë tek fëmijët. Disa njerëz gjithashtu kanë simptoma të tjera.

Cilat janë simptomat?

*Rënia e fytyrës / dobësia

*Probleme kur lëvizin sytë;

*Qepalla të zhytura;

*Probleme me gëlltitjen;

*Ngathtësi në të folur.

Ndonjëherë AFM mund të dobësojë muskujt që janë të nevojshëm për frymëmarrje. Kjo mund të çojë në problem të frymëmarrjes, që është shumë serioze. Nëse keni probleme të frymëmarrjes, mund të keni nevojë të përdorni një ventilator për t’ju ndihmuar të merrni frymë.

Nëse ju ose fëmija juaj zhvilloni ndonjë nga këto simptoma, menjëherë duhet të merrni kujdes mjekësor.

Si diagnostikohet ?

AFM shkakton shumë nga simptomat e njejta si sëmundjet e tjera neurologjike, të tilla si mieliti i tërthortë dhe sindromi Guillain-Barre. Kjo mund ta bëjë të vështirë për të diagnostikuar.

Për të bërë një diagnozë të saktë, mjeku do të ndjekë procedurat e mëposhtme:

Do të bëni një test neurologjik, duke përfshirë shikimin se ku ka dobësi, ton të dobët të muskujve dhe reflekse të ulta.

Imazhe të kurrizit dhe trurit. Kjo mund të përfshijë imazhe nga një MRI. Teste laboratorike të lëngut cerebrospinal (lëngu rreth trurit dhe palcës kurrizore).

Kontrolli i shpejtësisë nervore (shpejtësinë e përçimit të nervit) dhe përgjigjen e muskujve tek mesazhet nga nervat (elektromiografia).

Është e rëndësishme që testet të bëhen sa më shpejt që të jetë e mundur pas fillimit të simptomave.

Cilat janë trajtimet për mielitin e dobët akut (AFM)?

Nuk ka trajtim specifik për AFM. Një mjek i specializuar në trajtimin e sëmundjeve të trurit dhe palcës kurrizore mund të rekomandojë trajtime për simptoma të veçanta.

A mund të parandalohet mielititi i dobët akut (AFM)?

Ju mund të ndërmerrni hapa për të ndihmuar në parandalimin e infeksioneve të disa viruseve që mund të shkaktojnë AFM:

Sigurohuni që ju dhe fëmijët të jeni të azhurnuar në vaksinat e poliomelitit;

Mbroni veten dhe fëmijët nga kafshimet e mushkonjave, të cilat mund të mbajnë virusin e Nilit Perëndimor;

Mbroni veten dhe fëmijët nga enteroviruse;

Larja e duarve shpesh me sapun dhe ujë;

Shmangia e kontaktit të ngushtë me njerëz të sëmurë;

Pastrimi dhe dezinfektimi i sipërfaqeve që ju prekni shpesh, duke përfshirë edhe lodrat.